Баба Елена ЕВТИМОВА, с. Реселец, Пернишко
Г-жо Евтимова, дебатът дали маргарин, или масло се води с променлив успех от години. Независимо от марката масло, която изберете, в него почти винаги се съдържат следните съставки за една супена лъжица: 100 калории и 7 грама наситени мазнини (близо 1/3 от препоръчителната дневна доза). Трябва да имате предвид, че и зехтинът или олио от рaпица съдържат точно толкова или дори повече калории, но това, което прави маслото неблагоприятно за здравето, е високото ниво на наситени мазнини - те са тези, които, консумирани във високи количества, повишават нивата на холестерол в кръвта, а с него и риска от сърдечносъдови заболявания като инфаркт, инсулт и атеросклероза.
Трапезните маргарини са продукт, който съдържа от 25% до 80% мазнини. В една лъжица трапезен маргарин с 80% масленост обаче се съдържат едва 2 грама наситени мазнини. От години в трапезните маргарини не се съдържат и хидрогенирани мазнини, тъй като се произвеждат по изцяло обновени технологии. Мастноразтворимите витамини, добавяни в повечето маргарини, придружени от консумация на мазнини, действат полезно на организма.
Бързата справка гласи:
В една лъжица масло се съдържат: Калории: 100+, Мазнини: 12, Наситени мазнини: 54%, Трансмазнини: 0,5, Холестерол: 31
В същото количество маргарин се съдържат: Калории: 80-100, Мазнини: 9-11, Наситени мазнини: 18%, Трансмазнини: 1,5-2,5, Холестерол: 0
Мнението на специалиста проф. Божидар Попов е, че това, че маслото се възприема като “изцяло натурален продукт”, не означава, че всичките му съставки са полезни за здравето.
Все още няма коментари