Спанакът е не само източник на енергия и витамини, както добре помним от анимациите за Попай Моряка, но и диетична храна.
Той влиза в менюто за здравословно хранене и сваляне на излишните килограми. Популярен е заради високата си хранителна стойност и ниска калоричност. Добър източник е на желязо, витамин А и С, минерали и фибри. Една порция спанак съдържа 3 грама протеин.
Листата на зеленчука са много богати на белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, РР и по-малки количества витамин К. Доказано е, че 80 грама пресен или 200 г сготвен спанак покриват около половината дневна нужда от витамин С. Зареден е с голямо количество флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали.
В спанака също се съдържат големи количества фолиева киселина, както и минерални вещества - натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. Не съдържа никакъв холестерол и мазнини. В 100 г има 23 калории, 70 мг натрий, 3 г протеини, 4 г въглехидрати, 20% желязо, 16% витамин С, 210% витамин А, 14% калций.
Различните хранителни вещества са добра защита срещу заболяванията. Зелените листа дават много сила и енергия на организма. Зеленолистният зеленчук е изключително полезен при хора, страдащи от анемия.
Желязото и калцият в растенията не се абсорбират лесно от тялото. Спанакът съдържа химикал, наречен оксалиева киселина, която се свързва с желязото и калция и намалява приемането на тези вещества от тялото. За да по-добро приемане на желязо и калций той трябва да се комбинира с храни, богати на витамин С, като портокалов сок, домати или цитрусови плодове.
Можете да намерите свеж, консервиран или замразен спанак в супермаркета. Най-добре е да избирате такъв със зелени, твърди листа и свеж мирис. Избягвайте наранени или петнисти листа.
Свежият спанак трябва да се изсуши и да се прибере в найлонов плик. Може да престои в отделението за плодове на хладилник 3 или 4 дни.
Освен широкото му приложение в кухнята в съчетание с различни храни, зеленчукът е полезен в смутита и фрешове. Енергийните напитки за закуска се забъркват с ябълки и киви.
Той влиза и в състава на пестото, което често се добавя към вегетарианските ястия, за да замести енергийността и желязото, които се набавят от месото.
Много специалисти препоръчват консумацията на спанак по това време на годината в помощ на борбата с пролетната умора.
Все още няма коментари