Пролетното настроение завладява природата, но най-оживено е като че на фермерския пазар и особено в този в столичния квартал Борово. Там на няколко сергии посрещат клиентите самите фермери, производители на своята малка, бутикова, но екологично чиста продукция, сертифицирана с документ и проверявана редовно от специалисти в лаборатории.
Затова тук интересът е много по-голям, особено за ценителите на екологично чистите стоки, а самите фермери разговарят с клиентите, обясняват как са произвели своите продукти, потребителят научава за пътя на сиренето и кашкавала, виното и сладката от фермата до сергията тук в Борово. Всеки може да опита от сиренето на фeрма “Благовец” или кашкавала на Братя Пендански, предлаган в два вида - натурален и смесен с боровинки, с уникален вкус, или да си закупи от акациевия и полифлорен, букет, мед от Пушкарови, незаменимо средство за възстановяване на имунната система през пролетта. Или да се спре пред редиците от различни сладка на Мая Ангелова, която заедно с Мариана Живкова, съдружничка,
правят над 10 вида сладка с уникален вкус,
който толкова много припомня сладкото, което знаем от нашето детство. Рецептите на тези сладка са от бабата на Мая, баба Марийка, 85-годишна банатска българка, която и днес е най-добрият качествен контрол за сладката на Мая. За любителите на специалните вина, бутикови серии, има отделен щанд, който предлага наливно вино от изба Боровица до Белоградчик. Малка изба, собственост на технолози, които преработват собствено грозде и не изкупуват друго. Асортиментът е бяло вино Шардоне и Траминер, червеното е Каберне Франс, Мерло и Каберне. До привличащи ценителите специални вина е масичката с няколко вида малки количества хляб с квас от фурна “Над Ежко” на Хлебни къщи. Хората вече познават тези специални производства, особено ценителите на качествени продукти, сертифицирани производства по Наредба 26 на МЗХ - качествени, екологично чисти, които идват директно от производителя, произведени в чисти земи от мрежа Натура 2000.
Ограничени са количествата, затова всичко свършва бързо,
но са с изключителни хранителни качества и те вече се разпознават от клиента, който държи да храни себе си и семейството с екологично чисти продукти. Затова ценителите са все повече, те идват тук и се изненадват, че цените не са чак толкова високи, могат да опитат от всеки продукт, преди да решат дали да си купят от него, да поговорят със самия производител, да го разпитат как, къде, по какъв начин е произвел своята малка продукция.
Така е тук всяка събота на фермерския пазар в Борово, където се предлага продукция от краве мляко, сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко. До края на месеца се предвижда да има овче и козе мляко, сирене и кисело мляко, както и кашкавал от тези продукти, което предстои да се направи и да узрее. Така че в очакване сме и на този много вкусен кашкавал. Несъмнено присъствието на фермерските пазари придава онази изключително полезна стойност за хората от всеки друг пазар. Те са освен за ценителите на екологично чисти продукти, но и за хората, обичащи природата, та нали всички ние зависим от нея.
Лия ЛЕКОВА
Пролетно оживление цари на фермерския пазар в кв. Борово
0 коментара
Пареният кашкавал на братя Пендански е с уникален вкус.
Фермерите Елена и Марин Маринови от Алтимир.
Все още няма коментари