Банскалии вече се готвят за празника на банското мезе и червеното вино. На централния площад ще бъде изнесен 200-метров суджук. Кукерите с танц ще дадат старт на хапването от суджука и пробването на виното на 24 февруари.
Ще бъдат представени от собствениците на заведения и хотели различни бански вкусотии, като бански старец, свински бут, капама, чомлек, салати, десерти, баници и питки, боб със сланина, печени прасенца, банска кървавица.
Празникът ще продължи до късно вечерта и ще весели жителите и гостите на града.
Традиционно виното за празника ще бъде взето от Сандански и Петрич. Банската кухня е изключително разнообразна, а ястията носят причудливи названия, като капама, чомлек, бански шиш, саче, агнешки специалитети, чеверме, дреболии, домашни питки и погачи, катино мезе, бански кустурета с кажель и чекане, дропка, сменка, бански старец, кървавица и шужук, шупла, кукурини, суловра, катък, црекульчи, целуварчи и други.
Чревоугодни софри
Банскалии мерят вкусотии на кулинарен празник
Вадят катино мезе, кустурета, дропка, сменка и старец
0 коментара
Все още няма коментари