Жабешките бутчета са голям деликатес. Месото им е много изискано и деликатно. То напомня на вкус крехкото пилешко месо. Лесно се разчупва и отхапва. Да се приготвят вкъщи жабешки бутчета, никак не е трудно. Най-лесната рецепта е да се панират и изпържат в горещо масло, но опитните кулинари препоръчват да се сервират с чили, босилек, чесън и рибен сос. Ето някои лесни рецепти, предлагани от вестник „Лакомник”.
Сметанова наслада
Необходими продукти: жабешки бутчета - 500 г, лук - 2 глави, масло - 2 с.л., брашно - 1 с.л., бяло вино - 1 ч.ч., сметана - 2 ч.ч., 1 лимон, черен пипер – 1/2 ч.л., сол - 1/2 ч.л, магданоз – 5-6 стръка.
Начин на приготвяне: Лукът се обелва, настъргва се на ренде и се запържва в маслото. Добавя се брашното и след като се запържи, при непрекъснато бъркане се добавя бялото вино. В соса се пускат жабешките бутчета, поръсват се със сол и черен пипер и се оставя ястието на умерен огън до пълното омекване на бутчетата. Добавят се сметаната, сокът от лимона и накълцаният магданоз. Ястието се сервира топло.
Френски ордьовър
Необходими продукти: портокалов сок - 150 мл, зехтин - 40 мл, индийско орехче и бял пипер - на върха на ножа, бадеми - 30 г филирани, сол - 2 щипки, сметана - 2 с.л., яйца - 2 бр., жабешки бутчета - 150 г, коняк - 70 мл, магданоз - 2 стръка.
Начин на приготвяне: Бутчетата се измиват, маха се долната им част и се заливат с марината от 20 мл коняк, 100 мл портокалов сок, 1 щипка сол и 20 мл зехтин. Оставят се на хладно за 30 минути. Едно яйце се смесва с индийското орехче, останалата сол и белия пипер. В тази смес се топва всяко бутче, след това се овалва в бадеми и се пържи в останалия зехтин до златисто. След това бутчетата се пекат 5 минути на 200 градуса. Приготвя се сос от останалия портокалов сок, останалия коняк, един жълтък и сметаната. Всичко се смесва и се вари на водна баня до леко сгъстяване. Бутчетата се сервират със сос и поръсени с нарязан магданоз.
Царско плато
Необходими продукти: 200 г жабешки бутчета, сол, черен пипер, 1 ч.ч. прясно мляко.
За панировката: 1 яйце, 1 с.л. соев сос, галета, корнфлейкс, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Измийте жабешките бутчета, поръсете ги с черен пипер и ги посолете. Потопете ги в прясно мляко за около един час. Разбийте яйцето заедно със соевия сос. Потопете бутчетата в яйцето и оваляйте в галета. Оставете бутчетата за около 30 минути да засъхне панировката. Отново ги потопете в яйце и ги оваляйте в счукан на ситно корнфлейкс. Оставете ги отново да изсъхнат за 20 минути. Изпържете ги в маслена баня до зачервяване. Сервирайте ги топли с резенче лимон.
Карамелен еликсир
Начин на приготвяне: Соевият сос, медът, чесънът и джинджифилът се смесват в купа и в тази марината се овалват добре бутчетата, след което се оставят за около 1 час в хладилник. После бутчетата се отцеждат от маринатата, подправят се със сол и пипер и се овалват в нишесте. Запичат се на средно силен тиган с малко загрята мазнина, за около 2 минути от всяка страна. През това време останалата марината се загрява в тенджерка, докато започне да къкри. Готовите бутчета се сервират полети със соса.
Все още няма коментари