Който не е пробвал майсторски приготвено заешко, нищо не знае за изисканата кухня. Това месо няма тлъстини, крехко и сочно е, позволява комбинации с различни ароматни подправки. Много вкусни са и чудатите на пръв поглед съчетания на заешко месо с екзотични плодове и зеленчуци. Приготвя се лесно и е подходящо както за възрастни, така и за малки деца, и хора на диета. Ето някои рецепти.
Задушено „Екзотика”
Необходими продукти: 1 зaeк, 3-4 глaви лyк, 2 голeми с.л. брaшно, 1,5 чaши бяло вино, 2 портокaлa, 6-7cкилидки чecън, 1 дaфинов лиcт, чeр пипeр нa зърнa, cол нa вкyc, мaгдaноз.
Начин на приготвяне: Нарязвате заека нa порции, кaто рeбрeнaтa чacт я отcтрaнявaтe (ползвaте я зa cyпa). В тeнджeрa зaпържвaтe лeко мecото и прибaвятe нaрязaния нa филийки лyк. Cлeд 2-3 мин прибaвятe брaшното (по жeлaниe 1 л. чeрвeн пипeр - дa cтaнe по-бългaрcко!), рaзбърквaтe, прибaвятe виното, рaзбърквaтe дa ce изглaди cоcът и оcтaвятe дa зaври. Тогaвa прибaвятe подпрaвкитe и 1 чeтвъртинкa от ситно нарязана портокaловa корa. Яcтиeто се вари нa бaвeн огън около 45 мин. Cлeд товa прибaвятe cокa от двaтa портокaлa и оcтaвятe ощe 10 мин дa ври (зa вceки cлyчaй провeрeтe дaли мecото e готово). Яcтието поръceтe cъc cитно нaрязaн мaгдaноз.
Бърз нашенски вариант:
Cлeд кaто зaпържитe мecото, прeхвърлeтe го в гювeч или тaвa, прибaвeтe дрyгитe продyкти, кaто брaшното рaзмийтe в 1 ч.ч. водa, рaзбъркaйтe хyбaво, похлyпeтe c кaпaк или фолио и пeчeтe във фyрнa нa 150 градуса около 1чac. Готовото яcтиe поръcете с магданоз.
Заек с кисело мляко
Необходими продукти: един заек, почистен и нарязан, олио за печене - 100 мл, сол на вкус, черен пипер, чубрица, червен пипер, къри на прах (по желание), кисело мляко - 1-2 кг.
Начин на приготвяне: Нарязваме заека на парчета. Посоляваме го и овкусяваме. Кърито не е задължително, но ако го обичате, не е лошо да го използвате. Слагаме месото в глинен съд (може и в тавичка), поливаме с олиото и запичаме почти до готовност. После добавяме млякото. Ако искате да получите повечко сос, сложете килограм-два, ако не, добавете 1-2 кофички. Не се плашете от голямото му количество. Млякото в горещата фурна се пресича, оставете го да се поизпари. Когато започне да остава само гъстото, тогава вече е готово. Прилича на извара. Разбърквайте от време на време, защото може да загорят мръвките. Може да се яде и студено, тогава сосът леко се желира.
„Пълнен пашкул”
Необходими продукти: 1 заек с дреболийките, 1 кг гъби, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 с.л. ориз, 100 мл олио, 10 зрънца черен пипер, 2 зрънца бахар, джоджен, 0,5 л бира, 1 пакетче краве масло, 300 г топено пушено сирене, сол.
Начин на приготвяне: Заекът трябва да е цял, за да може да се напълни. Дреболийките се попарват леко и се нарязват на дребни кубчета. Лукът и 1/3 от гъбите, 2-3 скилидки чесън се запържват в олиото, запържват се оризът и дреболийките, поръсват се с черен пипер и се заливат с малко вода, за да се развари оризът. Слага се джодженът и зайчето се напълва, после се зашива. В подходящ съд - глинен гювеч, йенска купа, тава или кесия за печене, сложете кравето масло, останалите гъби, бирата, бахара и няколко зрънца черен пипер. Върху тях поставете зайчето, като го завиете с тънки резени пушено сирене. Пече се на 200 градуса около 2 1/2-3 часа. Рецептата става супер и с пиле.
Горски чомлек
Необходими продукти: 1 домашен заек - нарязан на порции, около 800 г картофи – нарязани на колелца, 300 г пресни гъби - нарязани на ивици, 4 големи глави лук - нарязани на полумесеци, 1/2 връзка ситно нарязан магданоз, 1 с.л. захар (кафява или бяла), 1/2 ч.ч. бяло вино (или бира), 500 мл пилешки или зеленчуков бульон, 2 дафинови листа, 2-3 зърна бахар, сол, черен пипер, 4 с.л. зехтин (или олио).
Начин на приготвяне: Поръсете парчетата заек от всички страни със сол и черен пипер. Запържете ги на части до златисто в предварително загретия зехтин (олио). Извадете от тигана запържените парчета и ги запазете на топло. Поръсете в тигана захарта, разбъркайте леко да се карамелизира и добавете нарязания на полумесеци лук. След като поомекне лукът, добавете гъбите и задушавайте няколко минути. Свалете от огъня, подправете на вкус със сол и черен пипер и добавете част от нарязания на ситно магданоз. На дъното на голям глинен гювеч (предварително намазан със зехтин или олио) наредете половината от картофите. Отгоре разпределете половината от луково-гъбената смес и добавете 1-2 дафинови листа и 2-3 зърна бахар. Върху нея наредете парчетата заек. Покрийте ги с останалата част от лука и отгоре наредете втората част картофи. Залейте с виното и бульона. Печете при 200 градуса (Внимание - глиненият гювеч се поставя в студена фурна) около 2-2 1/2 часа в зависимост от фурната.
Все още няма коментари