Ценното в рецептите с ябълки е ниската калоричност на ястията, което ги прави изключително подходящи почти при всяка диета. Могат да се използват като гарнитура към месо, като основа за салата и като антипод на тежките захаросани съставки на сладкишите. Те са и по-здравословни, апетитни и лесни за приготвяне.
► Крем супа от ябълки и къри
Необходими продукти: 1 кг ябълки, 25 г масло, 1 глава кромид лук, 2 куб. пилешки бульон, 200 мл прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 1 ч.л. къри на прах.
Начин на приготвяне: Бульонът се разтваря в 1 л гореща вода. Ябълките се обелват, нарязват се на дребно и се поръсват с лимонов сок. Задушават се с маслото заедно с лука, нарязан на ивички. Преди да променят цвета си, към тях се добавят кърито и бульонът. Оставят се да се варят 10 мин. Супата се разбива с миксер заедно с прясното мляко и сметаната до получаване на кремообразна смес. Сервира се студена, поръсена с малко къри.
► Сладкиш с ябълки и калвадос
Необходими продукти: 200 г брашно, 100 г масло, 3 жълтъка, 75 г захар, щипка сол, настъргана кора на 1 лимон, 1 с.л. коняк.
За плънката: 800 г настъргани ябълки, 6 с.л. калвадос, 60 г захар, 2 жълтъка, 2 с.л. брашно, 2 с. л. ситно смлени бадеми, 70 г масло.
Начин на приготвяне: Брашното, маслото, жълтъците, захарта, солта и кората от лимона се смесват, прибавя се калвадосът и се размесва нехомогенно тесто. Престоява в хладилник около 30 мин. С него се “облицова” подмазана форма за печене с диаметър 24 см. Покрива се с хартия и се пече 10 мин. при температура 200 градуса. Като “набъбне”, хартията се маха и се пече още 5 мин. при температура 180 градуса. Ябълките се обелват, настъргват се и се напръскват с калвадос. Сипват се върху поръсения с 2 с.л. захар блат. Пече се 30 мин. при 180 градуса. Брашното, захарта и бадемите се смесват, добавят се маслото и разбитите жълтъци. Ако сместа е прекалено суха, й се добавя още калвадос. Изсипва се върху сладкиша и се пече 15 мин на 210 градуса. За гарниране - бита сметана.
► Пияно овнешко с ябълки
Необходими продукти: 400 г късчета овнешки бут, 1 глава нарязан лук, 1 бутилка ябълково вино, сол и пипер на вкус, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 75 г парченца бекон, 1 с.л. масло или маргарин, 4-5 ябълки, 4 червени ябълки, 100 г овча кайма, 4 с.л. калвадос, 1/2 ч.л. смлян кориандър.
Начин на приготвяне: Един ден предварително овнешкото, заедно с лука, се залива с по-голяма част от ябълковото вино и се оставя да се маринова. Месото се изважда от маринатата и се поръсва със сол и пипер. В загрятото масло в продължение на 5 мин. се запържват 75 г бекон, подправен с джинджифила и кориандъра. Запърженият бекон се прибавя към месото и лука и заедно се задушават около 1 час. Неизчистени, ябълките се нарязват на парченца, слагат се към овнешкото и се готвят още 30 мин. Парченцата ябълка не бива да се разварят. Червените ябълки се изчистват от сърцевината и се сваряват цели в останалото вино, без да омекват. Каймата се запържва със сол и пипер. Сварените ябълки се напълват с каймата и се слагат в чиниите върху ябълково-месното рагу. Калвадосът се загрява и с него се полива ястието. Гарнитура - сварен ориз, картофено пюре или салата.
Все още няма коментари