Бестселърът „Какво да сготвим за тънка талия и тънък джоб“ на издателство „Милениум“ вече се продава с огромен успех на пазара. Полезният наръчник разбива митовете, че здравословното и разнообразно хранене може да е скъпо удоволствие. Предлагаме ви няколко рецепти, които ще ви струват по-малко от 10 лв. за 4 порции.
КЮФТЕТА ОТ ИЗВАРА
Необходими продукти:
600 г извара
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 яйца
30 г краве масло
Начин на приготвяне:
Всички съставки се смесват. Получава се относително меко тесто, от което се оформят плоски кюфтета и се пържат в сгорещена мазнина. Кюфтетата се сервират топли, с гарнитура от прясна салата или сладко (от боровинки, ягоди, малини).
ТЕПСИ КЕБАП С ПРАЗ И ОРИЗ
Необходими продукти:
600 г свински врат без кост
500 г праз
250 г бисерен ориз
100 г мас
30 мл. оцет
1/2 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета и се запържва в маста. Прибавя се ситно нарязаният праз и също се запържва. След това се слага и измитият ориз и също се запържва. Всичко се прехвърля в тава. Залива се с 1 л. топла вода, овкусява се с червения пипер, сол и черен пипер и се разбърква. Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Чесънът се счуква и се смесва с оцета. Готовото ястие се поднася с чесновия оцет.
СУПА ОТ КАРТОФИ, ПРАЗ ЛУК И ГРАХ
Необходими продукти:
2 големи стръка праз лук (около 300 г)
400 г картофи
2 с.л. зехтин
400 мл. зеленчуков бульон
400 мл. прясно мляко
2 с.л. магданоз
сол, черен пипер на вкус
200 г замразен грах
Начин на приготвяне:
Измитият и почистен праз лук се нарязва на кръгчета, обелените картофи – на кубчета. Запържват се в мазнината, докато омекнат. Посоляват се и се заливат с бульона. Варят се 10 минути, докато станат готови. В отделен дълбок съд се налива млякото, слагат се грахът и магданозът и се задушават 5 минути. След това се изливат в супата и врат заедно още 5 минути на слаб огън. Готовата супа може да се пасира в блендер или да се сервира така, поръсена с прясно смлян черен пипер.
Все още няма коментари