Продукти:
2–3 патладжана (500 г) 1/2 ч. л. чубрица
2–3 стръка копър, 6–7 стръка магданоз, 250 г замразен грах , 250 г бамя , 250 г зелен фасул, 500 г картофи, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. червен пипер, 3 домата, 2 моркова, 100 мл олио, 3–4 зелени и червени чушки, 3–4 тиквички, 1 глава лук, морска сол за поръсване.
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, разрязват се на две половинки по дължина и се поръсват с морска сол. Слагат се в наклонена тава за 20-30 минути, за да се отцедят от горчивия сок. Обеленият лук се измива и се леже на едро, тиквичките се нарязват на кубчета, а чушките – на парченца. Половината от олиото се загрява и лукът се запържва за минута. добавят се нарязаните на колелца моркови, тиквичките и чушките и се пържат 2-3 минути, като се разбъркват. След това зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч или йенска тенджера. След като патладжаните се отцедят от горчивия сок, се изплакват с вода и се режат на кубчета или полумесеци. Останалото олио се сгорещява и в него за по 1минута от всяка страна се пържат патладжаните. Прибавят се нарязаните на едри парчета домати и в продължение на 2-3 минути всичко се задушава и запържва под капак. Поръсва се с червен пипер и сол, наливат се 300 мл гореща вода и се поставят обелените и нарязани на едро картофи. След като заври се добавят грахът, зеленият фасул и бамята. Смесват се с другите зеленчуци и гювечът се поставя в студена фурна. после се пече около 20 мин. при температура 220 градуса., после градусите се свалят на 180 и печенето продължава още 45 минути. Магданозът и копърът се накълцват на дребно и се слагат в гювеча с чубрицата 15 минути преди той да бъде изваден от фурната.
Все още няма коментари