Наричат кивито плод на здравето, тъй като съдържа голямо количество витамини А, С, от В групата, Р, Е. Кивито е шампион по витамин С – съдържа 10 пъти повече, отколкото лимонът. Кивито е богато още на магнезий, пектин, фосфор, калций и желязо. Плодът нормализира кръвното, работата на стомаха, укрепва зрението. Съдържа и омега-3 мастни киселини, затова и гони токсините от организма. А ястията и десертите с киви са изключително вкусни и въпрос на престиж за всяка домакиня е да ги предлага на трапезата.
Студена чорба с бяло вино
Необходими продукти:
5 бр. киви, 500 мл сладко бяло вино, 2 с.л. пудра захар, 4 пъпки карамфил, 1 пръчица канела, 4 с.л. кленов сироп, 100 мл прясна сметана, няколко листа от мента.
Начин на приготвяне:
Сложете да се загряват бялото вино, пудрата захар, карамфила и канелата и добавете кленовия сироп, като бавно разбърквате. Оставете сместа да изстине и я прецедете. Обелете кивитата и ги нарежете на колелца. Оставете няколко за гарниране, а останалите направете на пюре с блендер. Прецедете пюрето, за да се отделят семенцата. Изсипете винената смес в пюрето, после добавете сметаната и разбийте добре сместа. Сложете супата да се изстуди в хладилника. Сервирайте я, гарнирана с тънки колелца киви и листа от мента.
Все още няма коментари