Ребърцата са едно бързо, но пък много вкусно ястие. Те са добър избор, когато сте решили да си направите барбекю в градината или просто много обичате свинско месо на кокал. Тънкостите при приготвянето им са две – никога не ги варете предварително и задължително добавете към тях сос или марината, за да станат сочни.
В портокалова марината
ПРОДУКТИ: 500-600 г свински ребра, 2 портокала, 2 с. л. мед, 1 скилидка чесън, 1 щипка джинджифил, олио, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изцедете сока от портокалите и към него добавете меда. Сложете ребрата в сместа за около час. Сипете малко олио в тава и подредете ребрата. Налейте маринатата и поръсете със сол и черен пипер. Добавете нарязания чесън и джинджифила и разбъркайте. Печете до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Паприковани с кисело зеле
ПРОДУКТИ: 1 1/2 кг свински ребра, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. кимион, 1/2 ч. л. смлян джинджифил, 1 ч. л. чесън на прах, 2 с. л. червен пипер, 3 дафинови листа, 2 стръка праз лук, 30 г свинска мас, 500 мл бира, 1 кг кисело зеле, чубрица и бял пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските ребра се нарязват на парчета. В купа се смесват 300 мл бира, 1 с. л. червен пипер, 2 стрити дафинови листа, чесънът, белият пипер, чубрицата, кимионът, джинджифилът и солта. Месото се накисва в маринатата и се оставя за няколко часа. Лукът се нарязва на едро и се задушава в загрятата в тенджера свинска мас. Добавят се нарязаното на лентички зеле и 1 с. л. червен пипер. Маринованото месо се поставя в глинен гювеч и се покрива със задушеното зеле. Долива се остатъкът от бирата, поръсва се с 1 стрит дафинов лист и се покрива с фолио. Ястието се пече във фурна на 220 градуса. След 30 минути температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 2 часа.
С тракийски сос
ПРОДУКТИ: 750 г свински ребра, 1/2 ч. л. джинджифил, 1/2 ч. л. зърна черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, 1 с. л. захар, 4 с. л. винен оцет, 1 канелена кора, 1/2 буркан стерилизирани домати, 2 пъпки карамфил, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 4-5 чушки от туршия, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ребрата се насичат на три части. Сваряват се в тенджера под налягане за около 20 минути, като в началото на варенето водата се посолява. Лукът и чушките се нарязват на ситно и се слагат в малка тенджера заедно с доматения сок и наситнените домати. Посолява се. В тензух се слагат черният пипер и карамфилът, връзва се и се поставя в тенджерата. Добавят се канелената кора, захарта, оцетът, наситненият чесън и червеният пипер. Щом кипне, се похлупва и ври 25 минути. След това вързопчето с подправките и канелената кора се изваждат. Сосът се сипва в подходяща йенска тава (част от него се запазва за декорация), отгоре се нареждат сварените ребра. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.
Кьор сарма
ПРОДУКТИ: 1 кг свински ребра, 200 г пресен бекон, 2 глави лук, 1 ч. ч. ориз, листа кисело зеле, 3-4 с. л. олио, кимион и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските ребърца се нарязват на малки парчета (с дължина около 4-5 см). Лукът се нарязва на ситно и се запържва в предварително сгорещено олио. Ребърцата се изсипват при лука и след като се запържат, се подправят с кимион и черен пипер на вкус. Сипва се оризът и се пържи. Листата кисело зеле се разрязват на две, във всяка половинка се поставя по едно ребърце и малко ориз. Завиват се сарми. Беконът се нарязва на ивици и се поставя на дъното на тенджера. Сармите се нареждат върху бекона. Заливат се с вода, похлупват се с чиния и се варят до готовност. (Може в мазнината от месото да се налее гореща вода, след това сок от зелето и с получената течност да се залеят сармите.)
Все още няма коментари