Тиквичките са не само вкусни зеленчуци, но и полезни. Те са задължително присъствие на българската трапеза през пролетта и лятото. Хубавото е, че лесно се поддават на термична обработка, а с тях може да се експериментира в кухнята, защото вкусово си подхождат с най-различни продукти.
Запеканка
ПРОДУКТИ: 1,2 кг тиквички, 220 г краве сирене, 3 яйца, 4 с. л. грис, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 70-80 мл зехтин или олио, сол и пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се, оставят се да постоят известно време и след това се отцеждат добре. Яйцата се разбиват и се смесват с тиквичките, натрошеното сирене, наситнените копър и магданоз и гриса. Изсипват се в загрятата с мазнина тавичка (с диаметър около 25 см). Ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване
С домати и ориз на фурна
ПРОДУКТИ: 250 г бисерен ориз, 100 г кашкавал, 4 тиквички, 4 домата, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 яйца, 175 г крем сирене, 1 стрък розмарин, 2 с. л. зехтин (+ за намазване), сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се нарязват на шайби с дебелина от 1 см. Слагат се в тава, намазват се със зехтин, посоляват се и се пекат около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Доматите се обелват и се режат на тънки шайби. Лукът и чесънът се наситняват и се сотират в зехтина. Сипва се оризът и се запържва за кратко. Наливат се около 700 мл вода и се готви, докато оризът омекне. След това оризът се дърпа от котлона, овкусява се с наситнения розмарин, сол и черен пипер и се смесва с крем сиренето и яйцата. В намазана със зехтин тава на пластове се редят ориз, тиквички, домати, ориз, тиквички, домати. Ястието се полива със зехтин и се пече около 25 минути в загрята на 200 градуса фурна. След това се настъргва кашкавалът и ястието се допича за около 10 минути.
Кюфтенца със сос
ПРОДУКТИ: 1 кг тиквички, 3 яйца, 8 с. л. брашно, 1 скилидка чесън (голяма), 1/2 връзка копър, сол на вкус. За соса: 350 г кисело мляко, 1 скилидка чесън (голяма), 1/2 връзка копър, 2-3 с. л. смлени орехи, 2-3 капки зехтин, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се измиват, подсушават се и се настъргват на едро ренде. Посоляват се и слагат в гевгир за около час, за да си пуснат сока. След това се отцеждат добре и се слагат в купа. В друг съд хубаво се разбъркват яйцата, брашното, пресованата скилидка чесън, ситно нарязаният копър и сол на вкус. Яйчената смес се разбърква с отцедените тиквички. В дълбок тиган се загрява олио. Оформят се кюфтенца и се пържат от двете страни до готовност. Изваждат се в чиния върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Киселото мляко за соса се разбърква с пресованата скилидка чесън, ситно нарязания копър, орехите и зехтина. Топлите тиквени кюфтета се поднасят със соса.
Пълнени с кайма
ПРОДУКТИ: 6 кръгли тиквички, 350 г телешка кайма (от врат), 120 г булгур (с варене), 100 г сирене, 80 мл зехтин, 2 скилидки чесън, 1 лимон, 1 стрък мента, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се издълбават, а част от вътрешността им се запазва за плънката. Овкусяват се със сол, черен пипер и част от зехтина. Булгурът се сварява до полуготовност. Чесънът се накълцва и се запържва в останалия зехтин заедно с накълцаната вътрешност на тиквичките. Добавят се каймата и булгурът. Овкусява се с мента, настъргана лимонова кора, сол, черен пипер и малко лимонов сок. Тиквичките се пълнят с тази смес. Отгоре се слага натрошено сирене. Готвят се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути.
Все още няма коментари