Празникът на любовта и виното – Свети Валентин, е най-добрият момент да използваме кулинарните си умения, за да изненадаме приятно близките си хора. Задължителни ястия няма, но без присъствието на виното и шоколада на масата не се сяда.
Валентинки от кренвирши
ПРОДУКТИ: 4 кренвирша, 4 яйца, 100 г сирене, 100 г кашкавал
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кренвиршите се разполовяват по дължина, но не до края. Оформят се като сърца, а краищата им се захващат с клечка за зъби (за да не се развали формата по време на готвенето). Сиренето се натрошава, кашкавалът се настъргва, яйцата се разбиват. Всичко се смесва добре. Кренвиршите се поставят в тавичка с незалепващо покритие. В отворите им се изсипва яйчената смес, като се внимава да не излиза навън. Поставят се в загрята фурна и се пекат до готовност. Сервират се по два броя в порция, като за гарнитура може да добавите лютеница, маслинки или стерилизирани краставички за украса.
Телешко във вино
ПРОДУКТИ: 1,5 кг телешки джолан (с кост), 4 скилидки чесън, 4 моркова, бялата част от 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 портокал, 6 стръка магданоз, 4 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 750 мл червено вино „Мерло“, 100 г доматен концентрат, 2 с. л. олио, 1/2 с. л. нишесте, сол и черен пипер на вкус
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се режат на едро, а морковите – на големи кубчета. Празът се цепва и в него се слагат дафиновият лист, мащерката и 4 стръка магданоз. Завързват се с конец. Месото се реже на кубчета и се слага в голяма купа. Добавят се морковите, лукът, чесънът и празът с подправките. Овкусява със сол и черен пипер. Залива се с виното и сока от портокала. Оставя се да се маринова за една нощ, покрито с фолио за свежо съхранение. След това месото се изважда и се запържва в олиото от всички страни. В малка част от маринатата се разтваря доматеният концентрат. А останалата се сипва при месото. Кипва се и се отпенва. Добавя се доматеният концентрат и се готви под капак на тих огън 3–4 часа. След това празът с подправките се отстранява. Нишестето се разтваря в малко студена вода, сипва се в ястието и се разбърква. Кебапът се сервира с настъргана портокалова кора и останалия магданоз, нарязан на ситно.
Питка сърце
ПРОДУКТИ: 1 с. л. захар, 1 с. л. сол, 3 с. л. олио, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 кубче прясна мая, 1 кг брашно (тип 500), 1 жълтък, 1 яйце, 1 к. ч. кисело мляко
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря заедно със захарта в 100 мл топло прясно мляко и се оставя да шупне. Брашното се пресява и в средата се изсипва останалото прясно мляко, киселото мляко, олиото, шупналата мая и солта. Замесва се средно меко тесто и се оставя да втаса на топло за 30 минути. След това тестото се премесва и се разделя на 3 топчета, всяко от които се разточва и с нож се реже на 3 ленти, които сплитаме и подреждаме в тава за печене под формата на сърце. Оставя се да престои 20-30 минути и се намазва с разбит с малко олио жълтък. Питката се пече 45 минути в загрята фурна.
Парфе с ягоди
ПРОДУКТИ: 1 жълтък, 2-3 с. л. захар, 50 г бял шоколад, 250 мл сладкарска сметана, 300 г ягоди, 2 с. л. мед, 1 ванилия, 1 с. л. смлени сурови орехи, 4-5 какаови бисквити
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Жълтъкът се смесва със захарта и се бърка с тел, докато избледнее. След това се добавя начупеният на парчета шоколад и се разтопява на водна баня. Сместа се оставя да се охлади, ароматизира се с ванилията и отново се разбърква. Ягодите се измиват добре, отцеждат се от водата и се пасират в блендер. Добавя се медът и хубаво се разбърква. Сметаната се разбива на сняг, налива се шоколадово-жълтъчната смес, сипват се смлените орехи и се разбърква внимателно, за да не спадне сметаната. На дъното на кристални купи или чаши се сипва от сметановата смес и отгоре последователно се разпределят натрошените бисквити, ягодовото пюре и сметаната. Преди сервиране десертът се охлажда поне 3-4 часа. Може да се гарнира с цяла бисквита, листа мента, джоджен или цяла ягода.
Все още няма коментари