Рибената чорба е онзи бульон с невероятен вкус и дъх на морски дарове, който се харесва на всички. Той може да се направи от хек, шаран, пъстърва, попчета, треска, бяла риба, но магията на аромата му се усеща най-добре, когато го приготвим от няколко вида риба. Задължително в супата трябва да сложим лук, морков, картоф и домат. Ако искате чорбата да е по-диетична, сварете рибата, извадете и я обезкостете. В бульона изсипете пресните зеленчуци, без да ги запържвате. Идва редът и на подправките - девесил или лющян. Може и корени от целина, мащерка и риган.
Буйабес с мастика
- Продукти: риба - 1 кг по-едра, смесена, миди - 250 г, скариди - 250 г, домати - 250 г, шафран - 1 щипка, зехтин - 5 с.л., лук - 1 глава кромид, праз - 1 стрък, целина - 1 стрък, чесън - 2-3 скилидки, 1 дафинов лист, бяло вино - 100 мл, портокали - около 4 с.л. настъргана кора, копър - 1/2 ч.л. семе, домати - 1 с.л. пюре, мастика - 1 с.л., магданоз - 2-3 стръка, сол, черен пипер.
- Начин на приготвяне: Очистете опашките и главите на рибите и сложете да се вари бульон с тях заедно с 5 ч.ч. вода. Накиснете шафрана в малко гореща вода и прецедете рибения бульон. Задушете зехтина с накълцаните лук, праз и целина до омекване. Прибавете нарязания чесън, дафиновия лист, портокаловата кора, семето от копър, обелените и нарязани домати, шафрана с водата и рибения бульон. Овкусете със сол и черен пипер. Когато заври, намалете котлона и добавете виното. Оставете да къкри 15-ина минути. Добавете почистените миди и след малко - нарязаните скариди и риба. След 8 минути извадете с решетъчна лъжица рибата и мидите, разпределете ги в дълбоки чинии. Добавете към супата мастиката и доматеното пюре и разбъркайте. След още малко махнете френската рибена чорба буйабес от котлона и разпределете в чиниите. Поднесете с парче франзела и поръсена с накълцан магданоз.
Градинарска мечта
Продукти: скумрия - 700 г филе, олио - 100 мл, лук - 100 г, целина - 1 глава, моркови - 2 бр., домати - 2 бр., картофи - 3 бр., прясно зеле - 200 г, чушки - 2 бр., брашно - 2 с. л., кисело мляко – 1/2 ч.ч., яйца - 3 бр., магданоз - 6-7 стръка, сол - 1 ч.л., черен пипер – 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне : Приготвя се запръжка от олиото, в което се добавя нарязаният на ситно лук. След две минутки се добавят настърганите моркови и целина и настърганите домати. След 5-6 мин се добавя и половината от брашното, като се разбърква, за да няма бучки. Разрежда се с малко топла вода и се слага да ври на умерен огън. След това се добавят нарязаните на ивици прясно зеле и чушките, картофите на кубчета и рибата, нарязана на по-едри парчета. Супата се оставя да ври още 20 мин и се застройва с киселото мляко, жълтъците и останалото брашно, подправя се със сол и счукан черен пипер. Поднася се поръсена със ситно нарязан магданоз.
Мързелив рибник
- : риба - 400 г, моркови - 2 бр., лук - 1 глава, целина - 1/2 глава, олио - 5 с.л., брашно - 1 с.л., магданоз - 1 връзка, черен пипер - на вкус, сол - на вкус.
Начин на приготвяне: Нарязваме на дребно измитите и изчистени моркови, лук и целина. Слагаме ги да се варят за 15 мин в подсолена вода, като прибавяме и мазнината. Размиваме брашното с малко вода и заедно с изчистената и нарязана на парчета риба ги добавяме към чорбата. Варим още 15-20 мин и я сваляме от огъня. Поръсваме рибената чорба с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Бургаска мъгла
Продукти: всякакви дребни рибоци (например парче толстолоб, няколко сафрида и за лукс – парче бяла рибка) – общо около 700 г, 1 голяма глава лук, 1 голям морков, 1 червена чушка, 1 голям картоф, 2-3 стръка целина, половин или цяла люта чушка (ако обичате по-лютичко), жълтък + 1 с.л. кисело мляко, 4-5 стръка мащерка (1 ч.л. ако е суха и стрита), 1 ч.л. девесил, 3-4 зърна черен пипер, 2 л вода, 3-4 с.л. олио.
Начин на приготвяне: Рибата се почиства от вътрешностите, без да се махат главите, и се слага да се свари в подсолена вода. Ако имате разнокалибрени риби, сложете първо по-големите парчета и варете 10-ина минути. Добавете дребосъците и варете още 10-ина минути. Всичките зеленчуци, нарязани на кубчета (картоф, лук, чушка, морков, целина, люта чушка) заедно с тревите и черния пипер се слагат в тенджера и се заливат с бульона от рибата. Бульонът е предварително прецеден, за да няма кости или някоя люспа. Оставя се да се вари 40-45 мин. През това време рибата е поизстинала и се почиства от кости, кожи, глави, опашки. Връща се в чорбата за 10-15 мин. Застройва се с разбит жълтък в лъжица кисело мляко и се поръсва с пресен магданоз (ако има).
Все още няма коментари