Коледа наближава, а задължително място на трапезата през най-празничния месец от годината имат и сладкишите. Предимството на повечето от тях е, че са трайни и могат да издържат до 3 седмици при правилно съхранение в кутия, като с времето стават дори още по-вкусни.
Щолен сладки
ПРОДУКТИ: 300 г брашно, 250 г пълномаслена извара, 100 г краве масло (със стайна температура), 80 г кристална захар, 80 г белени бадеми, 80 г тъмни стафиди, 80 г бели стафиди, 1 пакетче захар с аромат на лимон (10 г), 1 пакетче захар с аромат на ром (10 г), 1 пакетче захар с канела (10 г), 1 пакетче бакпулвер (10 г), 1/4 ч. л. смлян карамфил, 1/8 ч. л. смлян кардамон, 1 щипка сол. За топинга: 100 г краве масло, 100 г пудра захар, 10 г бурбонска ванилова захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива с кристалната захар, захарта с аромат на канела, тази с аромат на ром и захарта с аромат на лимон. Трябва да се получи пухкава смес. Брашното се разбърква с бакпулвера, кардамона, карамфила и солта. Добавя се към сместа с масло. Слага се и изварата. Разбърква се. Бадемите се накълцват и се изсипват в тестото заедно със стафидите. Разбърква се. Полученото тесто се оформя на средно големи топки - с големината на топки за тенис на маса. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изпечените сладки се оставят леко да се охладят. Маслото за топинга се разтопява. Пудрата захар се смесва с ваниловата. Всяка сладка се потопява в маслото. После се овалва в пудрата захар.
Джинджифилови бисквити
ПРОДУКТИ: 2 1/2 ч. ч. брашно, 1 яйце, 1/2 ч. ч. краве масло, 2/3 ч. ч. мед, 1/2 ч. л. сода за хляб, 1 ч. л. джинджифил, 1/2 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се пресява с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Маслото и медът се разтопяват на водна баня. Добавя се яйцето и се разбива. Малко по малко се сипва брашното. Замесва се тесто и се разточва на блат с дебелина от около 3 мм. С помощта на формички за сладки от блата се изрязват бисквити. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава и се пекат 7-8 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Английски пудинг
ПРОДУКТИ: 175 г бели стафиди, 175 г тъмни стафиди, 140 г сушени череши, 50 г сурови белени бадеми, кората от 1 портокал, кората от 1 лимон, 1 морков, 150 мл бренди, 50 мл портокалов ликьор, 175 г захар, 175 г галета, 125 г брашно, 2 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. джинджифил, 1/4 ч. л. индийско орехче, 175 г краве масло, 2 яйца, 100 мл животинска сметана за гарниране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват настърганите цитрусови кори, настърганият морков, стафидите, черешите, бадемите. Залива се с брендито и портокаловия ликьор и се оставя за една нощ. В купа се смесват захарта, галетата, брашното, бакпулверът, канелата, джинджифилът и индийското орехче. Разбърква се. Към сухите съставки се добавят накиснатите от предната вечер продукти заедно с течността. Слагат се и маслото и леко разбитите яйца и се разбърква до хомогенизиране. На дъното на дълбока купа се слага хартия за печене, изсипва се сместа и отгоре се поставя друга хартия за печене. Завива се хубаво с алуминиево фолио и се връзва с конец да не излиза парата. Слага се в дълбока тенджера и се налива вода до половината. Готви се на много слаб огън 6 часа. Междувременно, ако има нужда, се долива вода. По желание се поднася с разбита сметана.
Кекс със сушени плодове
ПРОДУКТИ: 220 г масло (на стайна температура), 250 г брашно, 1 щипка бахар, 1 щипка канела, 1 щипка карамфил, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 1 ванилия, 250 мл бренди, 200 г сушени череши, 150 г бели стафиди, 200 г сушени сливи, 100 г тъмни стафиди, 200 г сушени кайсии, 400 г кафява захар, 3 яйца, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното се смесва с подправките – бахара, канелата, карамфила, индийското орехче, солта и ванилията. Брендито се кипва. Котлонът се изключва и се добавят сушените плодове, като кайсиите и сливите предварително се нарязват на едро. Когато плодовете поемат брендито и се охладят, към тях се добавят половината от сухите съставки и се разбърква. Маслото се разбива с миксер, прибавя се захарта и отново се разбива, след това, едно по едно, се слагат и яйцата. Добавят се плодовете, сипват се останалите сухи съставки и се разбърква. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене тава. Кексът се пече 1 час и 10 минути в загрята на 160 градуса фурна. Поръсва се с пудра захар и се нарязва на парчета.
Все още няма коментари