Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и семейството празнува с обилно хранене. Трапезата е богата и красиво украсена. Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло. Предпочитаното месо за празника е агнешкото, но не забравяйте на масата да сложите и нещо зелено за берекет в къщата.
Богата зелена салата
ПРОДУКТИ: 1 зелена салата, 2 краставици, 1 връзка пресен лук, 2 домата, 2 средно големи картофа, 2 яйца (сварени), 2 печени чушки, 3-4 с. л. зехтин, 1-2 с. л. винен оцет, 1/2 връзка магданоз, 1/2 връзка копър, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се сваряват. Обелват се и се нарязват на шайби. Подреждат се в чиния. Зелената салата се измива и се накъсва. Пресният лук се нарязва наситно. Доматите, чушките и краставиците се нарязват на кубчета. Всичко се слага в купа и се овкусява с оцет, зехтин, сол и наситнените копър и магданоз. Салатата се разпределя върху картофите и отгоре се настъргват яйцата.
Агнешка плешка със зеленчуци
ПРОДУКТИ: 1 агнешка плешка, 200 г заквасена сметана, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. медена горчица, 1 с. л. пушен червен пипер, 50 г сушени домати, 2 стръка джоджен, сол и пипер меланж на вкус, 1 кг дребни пресни картофи, 1-2 връзки моркови, 2 връзки пресен лук, 2 връзки пресен чесън.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Върху месото се правят прорези. Поръсва със сол и пипер меланж от всички страни. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Сушените домати се накълцват, а джодженът се наситнява. Сметаната, горчицата, пушеният пипер, доматите, джодженът, чесновата паста, солта и пиперът се разбъркват. Плешката се намазва със сместа от всички страни и се оставя да се маринова в хладилник за 1-2 часа. Зеленчуците се почистват, нарязват се на едри парчета и се слагат в тава, покрита с фолио и хартия за печене. Наливат се 200 мл вода. Отгоре се слага маринованата плешка. Завива се с хартия за печене и фолио, така че да се получи пакет.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (зависи от големината на плешката).
Козунак с ядки
ПРОДУКТИ: 500 г брашно, 1 лимон, 2 г сол, 1 ванилия, 10 г мая, 125 г краве масло, 100 мл прясно мляко, 1 жълтък за намазване, 4 яйца, 150 г захар, бадеми, стафиди и орехи на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се размива в 25 мл от затопленото прясно мляко заедно с 3-4 с. л. двойно пресято брашно и 1 с. л. захар и съдът се поставя на топло при температура 30-35 градуса. През това време се разбиват поотделно белтъците и жълтъците. В голям съд се пресява двукратно брашното (така стават общо 4 пресявания), за да влезе въздух в него, оформя се кладенче, в което се прибавят разбитите жълтъци, останалото прясно мляко, настърганата лимонова кора, сокът от лимона, солта, стафидите, захарта, разбитите белтъци и шупналата смес с маята. Замесва се меко тесто, като периодично се добавя леко затоплената, но не и гореща мазнина – най-добре чрез намазнени ръце. Месенето продължава, докато се появят мехурчета. След като се омеси, тестото се оставя да втасва 1-2 часа на топло място (30–35 градуса) в намазнена тава. Когато втасва, тестото увеличава обема си и структурата му става пореста. Втасалото тесто се разпределя на части, които се намазват с мазнина и се разточват. Поръсва се с ядки. Готовите части втасват допълнително около час. След това те могат да се сплетат на плитка или да се разпределят в съдове за печене. Втасалият козунак се маже с разбит жълтък, поръсва се със ситна захар и се пече при температура 150-180 градуса.
Ванилови кифлички
ПРОДУКТИ: 280 г брашно, 200 г масло, 100 г захар, 1 ванилия, 60 г орехи (или бадеми), 2 жълтъка, пудра захар и ванилия за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пресейте брашното направо върху плота, добавете кубчета масло и започнете да мачкате с ръка, докато станат трохи. Добавете захарта, ароматизирайте с ванилия и прибавете смлените ядки. Добавете 2 жълтъка и замесете гладко тесто. От сместа оформете пръчици с дължината на показалец, след което ги навийте като кифлички. Подредете ги в намазнена тава и печете в умерено загрята фурна. Готовите ванилови кифлички оваляйте във ванилова захар и ги подредете в подходяща чиния за поднасяне.
Все още няма коментари