На 6 декември почитаме Св. Николай Чудотворец. Основно празнично ястие на празничната трапеза е рибата, по-специално шаранът. Поверието разказва как веднъж светецът влязъл в морето, но по време на буря лодката му била пробита. Той извадил един шаран от морето и запушил дупката с него. Според българския фолклор е задължително приготвената риба за празника да е цяла, защото ако е разкъсана, ще се разкъса и късметът на семейството. Добре е на масата да има още питка, зеленина и орехи за берекет в дома.
Пълнен шаран с билки
ПРОДУКТИ: 1 шаран (2 кг), 5 връзки магданоз, 10 стръка мащерка, 2 ч. л. червен пипер, 1/4 ч. ч. ориз, 1–2 глави лук, 1/2 ч. ч. олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва наситно и се задушава в олиото и малко вода до омекване, прибавя се оризът и се разбърква, задушава се 5–6 минути. Отстранява се от огъня и се разбърква с наситнените магданоз и мащерка, червения пипер и солта. Предварително почистеният, измит и посолен отвътре и отвън шаран се пълни с приготвената плънка, зашива се и се поставя в тава. Наливат се около 500 мл вода. Покрива се с фолио и се пече във фурна, загрята на 180–200 градуса, около 60 минути.
Обредна пита
ПРОДУКТИ: 800 г брашно, 1 кубче мая (42 г), 400 мл топла вода, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. захар, 1/2 с. л. сол, зехтин за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря със захарта в 100 мл от водата. Поръсва се с малко брашно и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното и солта. Наливат се шупналата мая, зехтинът и водата. Разбърква се добре с дървена лъжица. След това се прехвърля на плот и се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазана със зехтин купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто се накъсва на 12 парчета и всяко се оформя с големината на топка за тенис на корт. Едната се заделя за декорация. Останалите се подреждат в намазана със зехтин тава. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат. От заделеното тесто се оформя декорация – котва, която се залепва с малко вода за питата. Фурната се загрява на 100 градуса, с вентилатор. Питка се намазва със зехтин, слага се във фурната, след 10 минути температурата се увеличава на 180 градуса и се пече до готовност 35 минути.
Рибни хапки
ПРОДУКТИ: 3 рибни филета, 1-2 с. л. олио, 1 морков, 4 стръка пресен лук, 250 г соеви кълнове, 1 щипка сол, 3-4 стръка магданоз, 4 печени червени чушки, 50 мл сметана, сол на вкус, сокът от 1/2 лимон, 2-3 с. л. олио, 1 ч. л. соев сос.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковът се нарязва на тънки ивички, а лукът – наедро. Запържват се в предварително загрятото олио за 1 минута. Добавят се соевите кълнове, пържат се за кратко, полива се със соев сос. Рибните филета се посоляват, нарязват се на кубчета и се запържват за 10 минути, като периодично се разбъркват. Към края се поливат с лимоновия сок. Сосът се приготвя, като чушките, сметаната, солта и магданозът се смилат в блендер. Рибните хапки се сервират върху соса от чушки, като отстрани се слага от запържените зеленчуци.
Торта с мед и орехи
ПРОДУКТИ: 380 г брашно, 200 г орехи, 160 г захар, 80 г мед (+ за поливане), 300 мл вода, 1 ванилия, 1 с. л. ябълков оцет, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. портокалови корички, олио за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Портокаловите корички се смилат в блендер. Добавят се орехите и отново се смилат. В съд се смесват захарта, 300 мл вода и медът. Загряват се на умерен огън, докато захарта се разтвори. Течността се охлажда леко. Към нея се слагат орехите и коричките, като част от тях се заделят за поръсване. В купа се смесват брашното, ванилията, канелата и содата, предварително смесена с оцета. Разбърква се добре. Наливат се течните съставки и се разбърква, докато сместа се хомогенизира. Кръгла форма с подвижно дъно с диаметър 26 см се маже с олио, сипва се тестото. Заравнява се и се поръсва със заделените орехи и корички. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност около 20 минути. Тортата се охлажда, нарязва се и се поднася с мед.
Все още няма коментари