Коледа и Нова година вече са зад гърба ни, но месец януари е изпълнен с още хубави християнски празници. Ивановден се определя като най-празнувания имен ден в България. Именяци са над 300 хиляди души. Според традицията на трапезата задължително трябва да има месце, баница и жито, за да бъдат празнуващите благословени със здраве и богатство.
Картофена салата със зеле
ПРОДУКТИ: 1 кг картофи, 350 г кисело зеле, 60 мл олио, 50 мл зелев сок, 2 ч. л. ким, 1 ч. л. дижонска горчица, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се готвят на пара, докато омекнат. Киселото зеле се нарязва на тънко и се овкусява с горчицата, кима и олиото. Към зелето се добавят топлите картофи, нарязани на едри кубчета. Налива се и сокът от зелето. Салатата се овкусява с прясно смлян черен пипер. Разбърква се и се поднася.
Баница с праз и бекон
ПРОДУКТИ: 3 връзки праз, 1 скилидка чесън, 1/2 ч. л. червен пипер, 330 г краве сирене, 350 г пушен бекон, 100 г свинска мас, 1/4 ч. л. ким, сол и черен пипер на вкус. За тестото: 500 г брашно (+ за плота), 1 ч. л. сол, 1 с. л. червен винен оцет.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Нарежете праза и чесъна на ситно и задушавайте под капак в половината от маста и 50 мл вода, докато омекнат. Овкусете със сол и черен пипер. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади. Поръсете с кима и червения пипер и разбъркайте. Нарежете бекона на кубчета и го пуснете в студен тиган без мазнина. Загрейте съда и пържете бекона, докато стане златист. Охладете го. Разбъркайте брашното със солта. Налейте около 250 мл хладка вода и оцета. Замесете гладко тесто. Оставете го да почине за около 30 минути, увито във фолио за свежо съхранение. Разделете тестото на 6 топки и от всяка топка върху набрашнен плот разточете тънка кора. Всяка кора поръсете с праз, бекон и натрошено сирене. Завийте рула с помощта на кърпа. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Рулата завийте като охлюв в намазана с мас тава. Намажете и отгоре с останалата разтопена мас. Изпечете баницата до златисто – за 30 минути. Извадете от фурната и покрийте с кърпа за 15-20 минути.
Капама
ПРОДУКТИ: 500 г пилешко месо от бутчета (без кост), 500 г телешки джолан (без кост), 500 г свински гърди (без кост), 500 г кървавица, 300 г сланина, 100 г ориз (бисерен), 200 мл червено вино, 1 средно голяма кисела зелка, 1 дафинов лист, 4 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, 1–2 ч. л. див кимион, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинските гърди, телешкият джолан и пилешкото месо се нарязват на едри парчета. Овкусяват се със сол и черен пипер и се запържват в олиото. Зелето се реже на ивици и се разбърква с ориза, червения пипер, кимиона и дафиновия лист. Сланината се реже на много тънки филийки. Дъното и стените на гювеча се покриват с резени сланина. Слага се 1/3 от зелето, половината месо, пак 1/3 от зелето, останалото месо и останалото зеле. Отгоре като кравай се завива кървавицата. Налива се виното и ако е нужно, малко зелев сок. Похлупва се. Гювечът се слага в студена фурна. След това фурната се включва на 220 градуса. След около 30 минути температурата се намалява на 140 градуса и капамата се готви така на слаб огън около 5 часа.
Ванилово жито
ПРОДУКТИ: 400 г грухана пшеница, 200 г пудра захар, 400 г орехи, 1 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. ванилова захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пшеницата се оставя да престои една нощ в студена вода. След това се сварява. Когато е готова, се оставя настрана да се охлади под похлупак. Прецежда се, а водата се запазва. Пшеницата се смила в машина за месо или в блендер на части (по 100 г), като се добавя по малко от водата от варенето, за да не стане суха. Орехите се смилат и 150 г от тях се смесват с пшеницата. Добавят се пудрата захар, индийското орехче и ванилова захар. Всичко се разбърква с ръце. Сместа се оформя като плоска торта върху подходяща чиния или поднос. Поръсва се със заделените орехи. Може да се съхранява в хладилника до 2 седмици. По желание се поднася с бита сметана.
Все още няма коментари