Антоновден и Атанасовден са сред най-големите януарски празници. Те се честват последователно на 17 и 18 януари. Смята се, че двамата светци са били братя, а за приготовлението на празничната трапеза има строги изисквания. Поверието гласи, че на масата задължително трябва да има пълнено пиле, а се забранява да се варят боб, леща, царевица, за да не боледуват членовете на семейството.
Кокошка с гъби
ПРОДУКТИ: 1 кокошка (1,300 кг), 1 с. л. брашно, 3 с. л. олио, 1 морков, 2 домата, 3 стръка зелен лук, 4 стръка магданоз, 1 щипка тарос, 100 г стафиди, черен пипер и сол на вкус, 200 г печурки, кокоши дреболии, 5 с. л. олио, 1 ч. ч. ориз, 1 в. ч. бяло вино.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В олиото се запържват нарязаните на дребно дреболии, прибавят се гъбите и оризът. Слагат се подправките, налива се чаша топла вода и се вари, докато оризът я поеме. Проверява се на сол и се прибавят стафидите. Кокошката се вари заедно с ароматни корени за супа около 30-40 минути (докато омекне). След това се пълни с омекналия ориз и коремната кухина се зашива. Зеленият лук се нарязва на колелца и се вари с 3 с. л. вода. Когато водата се изпари, се налива олио и се прибавя настърган морков. След минута се поръсва брашно, разбърква се и се залива с бяло вино. Когато виното се редуцира наполовина, се добавят предварително нарязаните и обелени домати. Налива се чаша топла вода, кипва се и се посолява. Кокошката се поставя в глинен гювеч и се залива със соса. Капакът се запечатва с тесто и ястието се поставя в загрята на 180 градуса фурна. След около 30 минути температурата се намалява на 150-160 градуса и се пече още 1 час.
Със сирена
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 150 г спанак, 4 филии бял хляб, 100 г топени сиренца, 125 г моцарела, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 15 мл олио, 40 г краве масло, 2 с. л. горчица, сол и черен пипер на вкус, 600 г картофи, 400 г моркови, 4 глави червен лук, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото за кратко. Сипва се нарязаният на малки кубчета хляб и се пържи, докато се получат златисти крутони. Спанакът се попарва с вряла вода, след това се шокира и се отцежда добре. Към крутоните се слагат накъсаната моцарела, наситненият спанак и топените сиренца, овкусява се със сол и черен пипер. Пилето се овкусява със сол и черен пипер, намазва се с горчица (също и между гърдите и кожата), пълни се със сместа със сирената и се зашива. Картофите и морковите се обелват, режат се на шайби, а червеният лук – на лодки. Слагат се в тавата за печене и се овкусяват със сол и черен пипер. Пълненото пиле също се слага в тавата и се покрива с парченца масло. Налива се малко вода и ястието се пече около 1 час и 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Със сушени домати
ПРОДУКТИ: 2 бр. пилешки гърди, 1/2 ч. ч. сушени домати, 1/2 ч. ч. спанак, 1/2 ч. ч. сирене „Фета“, 1/2 ч. ч. сирене „Моцарела“, зехтин, сол и черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Смесете продуктите за маринатата и мариновайте пилешките гърди в нея за няколко часа (или за 1 нощ). С остър нож направете няколко разреза в месото, но не до края. В прорезите на месото сложете част от останалите продукти. Захванете месото с клечка за зъби, а остатъка от продуктите може да сложите отстрани или върху месото.
По селски
ПРОДУКТИ: 1 пиле (1-1,2 кг), 4-5 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 150 г гъби, 2 глави лук (големи), 250 г ориз, черен пипер на вкус, 2-3 дафинови листа, 1 с. л. червен пипер, 1 кисела зелка (средно голяма), сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Първо се приготвя плънката, като лукът се нарязва на ситно и се запържва в нагорещеното олио. Добавят се оризът и червеният пипер. Когато оризът стане стъклен, се сипва топла вода и се оставя на тих огън, докато оризът набъбне. След това се прибавят почистените и нарязани на филии гъби, чубрицата и черният пипер. Пилето се почиства добре, измива се и започва да се пълни с плънката. След това се зашива, така че да не изпадне плънката. Вари се за около един час в тенджера с посолена вода. Пилето се слага в средата на глинен гювеч, добавят се предварително нарязаното кисело зеле, подправките, малко вода (около 1 пръст от дъното на гювеча) и се пече около 10-15 минути при температура 180 градуса.
Все още няма коментари