Въпрос на престиж за всяка домакиня е върху зимната трапеза да има вкусна домашна туршия. Хиляди са рецептите, по които тя може да бъде приготвена. Но освен неоспорим майсторлък за хубавата домашна туршийка трябва и много време. Не всяка жена разполага с него, особено ако е с делова професия и денят й е запълнен със служебни задачи. Ето няколко рецепти за бързи и лесни домашни туршии, за които не се изисква време, а само добро намерение да ги приготвим.
Хрупкав микс
Продукти: 3 л вода, 6 с.л. едра сол, 1 ч.ч. оцет. Зеленчуци по избор: керевиз, зелени домати, моркови, цветно зеле, чушки - най-подходящи са жълти, но може и зелени.
Начин на приготвяне: На дъното на бурканите се слагат клонки керeвиз. Върху тях се нареждат цели надупчени зелени домати, накъсано на розички цветно зеле, нарязани на две моркови, зелени чушки, цепнати леко на връхчето. В средата и най-отгоре на буркана се слагат пак стръкчета целина.
Приготвя се саламурата, като се слагат водата и солта да заврят. После се изсипва оцетът, разбърква се и се снема от огъня. Веднага се заливат приготвените със зеленчуците буркани. Затварят се с капачки. 2-3 дни бурканите се обръщат нагоре-надолу по 1-2 пъти на ден. Туршията е готова след няколко дни.
Царска превъзходна
Продукти: 10 кг зеленчуци (чушки, камби, карфиол, зелени домати, моркови, целина), 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол, 10 г салицил (20 аспирина).
Начин на приготвяне: Съотношението на зеленчуците е по желание . Маринатата не се вари - съставките се разбъркват, докато се стопят солта и захарта. Зеленчуците се нарязват, заливат се със студена марината, слага се салицилът (аспиринът). Обърква се хубаво, престоява една нощ, нарежда се в буркани, запечатват се. Не се стерилизира.
Шарена мързеливка
Продукти: зеле - 1 кг, моркови - 2 кг, домати - 2 кг зелени, камби - 2 кг, целина - 1 глава с листата, корнишони - 1 кг, чесън, черен пипер - на зърна, копър, листа от вишна.
Марината за 3-литров буркан: оцет - 250 мл, до долната резка на буркана, сол - 4 с.л. равни, захар – 5-6 с.л. равни, аспирин - 3 броя.
Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се измиват, почистват и се нарязват както ви харесва. Може да оставите по-малките цели. На дъното на буркана се слагат всички продукти за маринатата, аспирините, копърът, листата от вишни. Допълнете буркана със зеленчуците. Кипнете вода в голяма тенджера и долейте в буркана, докато още е вряла. Затворете с капачка и обърнете буркана с капачката надолу. 3-4 дни обръщайте бурканите нагоре-надолу, за да се разтвори всичко и да се овкусят зеленчуците.
Гръцко мезе „Охи”
Продукти: зелени домати – 1,2 кг, моркови - 400 г, млади чушки - 800 г, маслини - 550 г, чесън - 2 глави, аспирин - по 1 на буркан.
За маринатата: оцет – 1,5 ч.ч., зехтин - 1 ч.ч., сол - 6 с.л., захар - 350 г, черен пипер - 15 зрънца.
Начин на приготвяне: Чушлетата се изпичат и се оставят да се охладят. Възвира се марината, приготвена от около 1,5 ч.ч. вода и посочените продукти, която след като кипне, се оттегля от котлона. В 5 буркана се слага по един аспирин и се редят цели чушки, скилидки чесън, маслини, нарязани моркови и зелени домати.
След като зеленчуците се наредят, съдовете се допълват с приготвената марината. Консервите се запечатват с капачки и се обръщат. Съхраняват се на хладно място.
Парени ергени
Продукти: червени чушки – колкото килограма прецените, аспирин - 2 броя във всеки буркан, сол.
Начин на приготвяне: Почистете чушките, махнете семето и дръжките и ги изпечете в чушкопек. Сипвайте по щипка сол във всяка чушка, преди да я опечете. До вас постоянно трябва да има буркан и капачка. Изпечените чушки се натъпкват в буркана, на дъното на който сте сложили 1-2 аспирина. Чушките трябва много добре да се натиснат, за да няма вакуум. Пълните буркани веднага се запечатват и се обръщат с капачката надолу за 1 денонощие.
Сурова лютивка
Продукти: люти чушки – зелени, сол, оцет, вода, чесън – скилидки, черен пипер - на зърна, дафинов лист, копър – пресен.
Начин на приготвяне: Почистете лютите чушки от дръжките. Наредете на дъното на голям буркан няколко по-малки скилидки чесън, зърна черен пипер, 1-2 дафинови листа и стръкчета копър. Наредете чушлетата плътно в буркана. Залейте ги със саламура от оцет и вода в съотношение 1:2. След това излейте саламурата в тенджерка и добавете сол - на 1 компотен буркан 1 лъжица. Оставете да кипне, след което залейте отново чушлетата в буркана. Затворете хубаво с капачки и обърнете буркана или бурканите надолу.
Все още няма коментари