Гергьовден е сред най-силно почитаните от българите празници в годината. Неизменна част от него е трапезата, край която се събира цялата фамилия. Традицията повелява във всяка къща да се изпече гергьовско агне с много подправки. Прави се и дроб сарма. Задължително е на масата да има зелена клонка – най-вече здравец. Хубаво е салатата да е свежа, а празникът да завърши с десерт, за да ни е сладко през годината.
Пролетна салата
ПРОДУКТИ: 200 г саламурено сирене, 150 г заквасена сметана, 100 г кисело мляко, 100 г бейби спанак, 4 сварени яйца, 1 връзка пресен лук, 2 краставици, 1 връзка копър, 2 връзки репички, кората от 1 лимон, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Краставиците се белят на ленти и се режат на едро. Репичките се нарязват на шайби. Пресният лук и копърът се наситняват. Зеленчуците се разбъркват в купа. Добавят се спанакът и яйцата, нарязани на лодки. Заквасената сметана се разбърква с киселото мляко, настърганата лимонова кора и сол на вкус. Салатата се залива със соса, разбърква се и се гарнира с натрошеното сирене.
Агнешко с булгур
ПРОДУКТИ: 1 агнешка плешка (2,6 кг), 1 агнешки комплект,
300 г булгур (сварен), 100 г краве масло, 2 връзки пресен чесън, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 ч. л. пушен червен пипер, сол и зърна черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешките дреболии се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2-3 минути. Останалите дреболии, без булото, се сваряват в подсолена вода – до готовност. След това се отцеждат и се нарязват на кубчета, включително и дробът. Бульонът се запазва. Лукът и чесънът се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато омекнат. Слагат се дреболиите, запържват се, добавя се булгурът и се пържи за кратко, овкусява се с нарязаните на ситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона, подправя се със сол и черен пипер. Агнешката плешка се маже с останалото масло, овкусява се със сол, едро счукан черен пипер и червен пипер. Булгурът с дреболийките се слага в тава, върху тях се поставя плешката и се покрива с булото (ако има такова). Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Пече се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор. След около 4 часа, когато месото стане готово, фолиото се отстранява и агнешката плешка се запича, докато получи хубава ароматна коричка.
Дроб сарма
ПРОДУКТИ: 1 агнешки комплект, зърна черен пипер на вкус, 1/2 ч. л. девесил, 1 1/2 ч. л. сол, 2 ч. л. сушен джоджен, 1 с. л. наситнен магданоз, 3-4 с. л. кисело мляко, 6-7 с. л. олио, 2 дафинови листа, 1 кубче зеленчуков бульон, 2 яйца, 3-4 стръка пресен лук, 200 г домати, 250-300 г ориз, смлян черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Агнешкият комплект се измива и се поставя в тенджера. Подправя се с дафинов лист, зърна черен пипер и сол, похлупва се и се вари 30-40 минути. След това бульонът се прецежда, а карантията се нарязва на ситно. Лукът се нарязва на колелца, доматът – на кубчета. Олиото се загрява в тенджера и в него за 1-2 минути се запържва лукът. След това се добавят кубчетата домат и се разбърква. Когато течността се редуцира, се сипва оризът. Запържва се за кратко и се залива с 3 части от прецедения агнешки бульон (около 750-900 мл). Добавя се наситненото агнешко, стрива се кубчето бульон, разбърква се и къкри, докато оризът поеме течността. Приготвя се заливка, като яйцата се разбиват с киселото мляко. Ястието се подправя с магданоз, джоджен, смлян черен пипер и девесил. Разбърква се и се пресипва в тава, като се разпределя равномерно. Дроб сармата се залива с разбитите яйца и мляко. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви (15-20 минути).
Ягодов десерт
ПРОДУКТИ: 500 г маскарпоне, 400 г ягоди, 220 г захар, 10 г ванилова захар, 3 белтъка, кората от 1 лайм.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От 170 мл вода и 170 г от захарта се сварява захарен сироп и се овкусява с ваниловата захар. Белтъците се разбиват на пяна. Постепенно към тях се налива горещият сироп и се разбива, докато се получи стабилен сняг. В блендер се пюрират 250 г от ягодите и останалата захар. Сместа се прецежда. Смесва се с настърганата кора от лайма. Останалите ягоди се нарязват на малки кубчета. Маскарпонето се разбива леко с миксер. Налива се пюрето от ягоди и се разбърква. Внимателно се добавят белтъците и се разбърква. Кремът се разпределя в стъклени чаши, като се редуват пластове крем и кубчета ягоди. Прибира се в хладилник, за да се изстуди добре.
Все още няма коментари