Ако на трапезата на Бъдни вечер всяко ястие има своя символика, то за менюто на Нова година няма строги правила и всеки може да развихри въображението си. Добре е само да е богато, за да може през следващите 12 месеца да има берекет и здраве в семейството, а къщата да е толкова пълна, колкото е била масата в празничната нощ.
Червена „Снежанка“
ПРОДУКТИ: 600 г червено цвекло, 4 скилидки чесън, 6 с. л. цедено кисело мляко, 100 г натрошени орехи, сокът от 1 лимон, 1 връзка копър, 100 г кисели краставички, 4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Цвеклото се измива, всяка глава се овкусява със сол, черен пипер, половината зехтин и мащерка и се завива в алуминиево фолио. Пече се в тава с около 2 пръста вода за 2 часа на 180 градуса с вентилатор. След това се облева и се настъргва на ренде. В купа се смесват цвеклото, наситнените кисели краставички и накълцаните орехи. Добавят се наситненият копър, киселото мляко, останалият зехтин, сол и сок от лимон и се разбърква. Слагат се и смачканите на паста с малко сол скилидки чесън. Сервира се оформена с ринг, по желание се декорира с цедено мляко и копър.
Печено руло от свински гърди
ПРОДУКТИ: 1,5 кг цяло парче свински гърди без кост, 300 г кайма, 4 ленти бекон, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 20 г краве масло, 1 ч. л. кимион, 1 филия бял хляб, 2 ч. л. пушен червен пипер, 1,6 кг кисело зеле, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в маслото, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Каймата се овкусява със сол и черен пипер, смесва се със запържените лук и чесън, кимиона, половината от пушения червен пипер и накиснатия във вода и отцеден хляб, и се разбърква добре. Киселото зеле се нарязва на едри кубчета, слага се в тава за печене и се овкусява с останалия пушен червен пипер. Плънката се разпределя по дължина на свинските гърди. Завива се на стегнато руло. Завързва се с конец. Месото се овкусява със сол и черен пипер. От долната страна на рулото се поставя беконът. Върху тавата със зелето се слага решетка и върху нея се поставя рулото, с бекона надолу. Пече се около 20 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор. След това градусите се намаляват на 160 и се допича до готовност – около 1 час и 30 минути (времето за печене зависи от дебелината на месото).
Касапски сарми
ПРОДУКТИ: 1 кисела зелка, 200 мл зелев сок, 60 мл олио, 1 кг свински врат (без кост), 100 г сланина, 150 г глава целина, 2 стръка праз, 1 голям морков, 1 скилидка чесън, 1/2 ч. л. лют пушен пипер, 1/2 ч. л. копърово семе, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се реже на големи правоъгълни парчета, които се овкусяват със сол и черен пипер, поливат се с половината от олиото и се запържват в загрят тиган, до златисто, от всички страни. Празът, морковът, чесънът и целината се режат на ситно. Пържат се в останалото олио, докато омекнат. Отстраняват се от котлона и се овкусяват с копърово семе и пушен червен пипер. Върху зелевите листа се слага от зеленчуците, парче месо, резен сланина и се завиват сарми. Подреждат се в гювеч, заливат се със зелев сок и 200 мл вода, слага се лист намокрена пергаментова хартия. Похлупва се и сармите се готвят около 2 часа във фурна на 160 градуса.
Бисквитена торта с тиква
ПРОДУКТИ: 2 пакета обикновени бисквити (общо 400 г), 800 г тиква (сорт „Цигулка“), 500 г сирене „Маскарпоне“, 300 г течен шоколад, 200 г захар, 250 мл животинска сметана, 200 мл студено еспресо, 50 мл бренди, 1 ч. л. канела, 1 ванилия, орехи за поръсване.
ПРОДУКТИ: Тиквата се почиства и се реже на кубчета. Слага се в тава и се поръсва с 50 г от захарта. Пече се около 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се пюрира. Сметаната се разбива добре с останалата захар. Маскарпонето се разбърква леко и се смесва с разбитата сметана и с ванилията. Кафето се разбърква с брендито и канелата. В тава се редят потопени в сместа с кафе бисквити, сметанов крем, шоколад и пюре от тиква. Тортата се реди по този начин, докато свършат продуктите. Завършва се с крем от сметана и маскарпоне. Оставя за 6 часа в хладилник. Поднася се с орехи.
Все още няма коментари