Пилешките крилца могат да бъдат както предястия, така и основно. Хубавото е, че се приготвят бързо и могат да бъдат обработвани всякак. За разлика от бялото месо на пилето с подходящите подправки остават сочни дори след пържене или печене и винаги са добро решение за обяд или вечеря, когато нямаме време или идеи какво да приготвим.
Сочни на грил
ПРОДУКТИ:
1 кг пилешки крилца, 50 мл барбекю сос с мед, 4 скилидки чесън, 30 мл тъмно сусамово олио, 1/2 връзка кориандър, 1 с. л. печен сусам, сок от 1/2 лайм, 30 мл олио, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крилцата се почистват от щиковете и се разполовяват. Чесънът се накълцва. Крилцата се овкусяват с чесъна, сока от половин лайм, слънчогледовото и сусамовото олио и сол. Оставят се за 2 часа в хладилник, за да поемат добре всички аромати. След това се пекат на скара от всички страни до готовност. Готовите крилца се намазват с барбекю сос с мед. Поръсват се с печен сусам и наситнен кориандър и се поднасят.
Хрупкави на тиган
ПРОДУКТИ: 1 кг пилешки крилца, 500 мл прясно мляко, 300 г бяло брашно, 150 г царевично брашно, 20 г чесън на прах, 1 л олио за пържене, 2 стръка целина за гарниране, сол и черен пипер на вкус.
За пикантния сос: 50 г люти чушки (тайландски), 25 г захар, 20 мл оцет, 1 с. л. доматен концентрат, 60 г краве масло, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крилцата се накисват в млякото за няколко часа. Брашната се смесват. Към тях се добавя чесънът на прах и се овкусява със сол и черен пипер. Крилцата се отцеждат от млякото и се овалват в брашнената смес. Пържат се в предварително загрятата мазнина на средна температура. Когато изплуват на повърхността, са готови. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината. Сосът се приготвя, като в 1 л вода се слагат предварително нарязаните чушки. Оставя се да се редуцира до 100–150 мл. Добавят се останалите продукти и се пасира, след което се прецежда. Изпържените крилца се овалват в соса, докато са още топли, и се сервират, гарнирани с обелените стръкове целина.
С мед и лимон
ПРОДУКТИ: 500 г крилца, 20 г краве масло, 1 скилидка чесън, 1–2 резена пресен джинджифил (1 ч. л. сух), сок от 1/2 лимон, 2 с. л. мед, пресен лук за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крилцата се почистват и се разрязват на две. Посоляват се, като солта се натрива добре, и се запържват в предварително загрятото масло. Първите 3–4 минути не се разбъркват. След това крилцата се обръщат и се поръсват с наситнените джинджифил и чесън. След 1 минута се налива 1 пръст топла вода и се задушaват 10–15 минути под капак. Лимоновият сок се разбива с меда, крилцатата се заливат с приготвения сос и се задушават, докато почти целият сос се изпари. Преди сервиране крилцата се поръсват със ситно нарязан пресен лук.
С картофки на фурна
ПРОДУКТИ: 1 1/2 кг картофи, 8 пилешки крилца, олио, черен пипер, червен пипер, сол, 2 дафинови листа, 1-2 ч. ч. вода, 20-30 мл бяло вино.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Крилцата се почистват. Картофите се обелват, нарязват се и се заливат със 100 мл олио. Добавят се подправките (сол, черен и червен пипер) и се разбъркват, за да се овкусят добре картофите. Крилцата се подправят също като картофите, като е добре да се овкусяват всяко едно поотделно. Крилцата се нареждат при картофите и се добавят дафиновите листа. Ястието се залива с водата и бялото вино и се пече на 230-240 градуса.
Все още няма коментари