Грил тиганът често е подценяван, но истината е, че ястията в него стават в пъти по-бързо, отколкото на фурна или на скара. Освен това не загубват ароматите си, а най-хубавото е, че при използването му не ви е необходима мазнина, което означава, че храната, която приготвяне на грил тиган, определено е здравословна. Най-подходящ е за рецепти с меса и зеленчуци.
Ароматни зеленчуци
ПРОДУКТИ: 2 тиквички, 2 патладжана, 2 моркова, 2 домата, 2 глави лук, 2 чушки, 1 лимон, 6 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжанът, тиквичките, лукът и доматите се режат на по-дебели шайби, морковите и чушките – на ленти. Зеленчуците се пекат в грил тиган за около 8 минути. Поръсват се със сол и черен пипер. Зехтинът и лимоновият сок се смесват в малка купа и зеленчуците се заливат със соса.
Чеснова скумрия
ПРОДУКТИ: 4 средно големи скумрии (почистени), 2 скилидки чесън, 2 стръка мащерка, 6 с. л. зехтин „Екстра върджин“, 1 щипка сух риган, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се разрязва откъм корема и се разтваря като пеперуда. С помощта на малък нож внимателно се отстранява гръбначната кост, а след това се махат и по-малките костици. Чесънът се наситнява и се смесва с накълцаната мащерка, ригана и зехтина. Рибата се намазва със сместа и се оставя да престои 2 часа. След това се пече на грил тиган, като първо се слага от страната с кожата. Посолява се на вкус и се сервира.
Телешки рула
ПРОДУКТИ: 800 г телешко месо (фланк стек), 2 филии хляб, 1/4 връзка магданоз, 4 стръка пресен лук, 2 скилидки чесън, 80 г шпеков салам, 80 г кашкавал, 50 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Хлябът се смила и се запича на сух тиган, докато трохите станат хрупкави и златисти. Лукът, чесънът и магданозът се наситняват и се прибавят към охладените трохи. Саламът се реже на тънко, а кашкавалът – на малки кубчета. Месото се овкусява със сол и черен пипер и върху него се подреждат саламът и кашкавалът. Поръсва се с хлебните трохи, лука, чесъна и магданоза. Завива се стегнато руло и се завързва с конец. Намазва се с част от зехтина и се овкусява със сол и черен пипер и отвън. Нарязва се на парчета. Полива се с останалия зехтин. Готви се от всички страни в сгорещен грил тиган.
Свински бонфилета
ПРОДУКТИ: 600 г свинско бонфиле, 1 лимон, 2 скилидки чесън, 1 стрък розмарин, 2 с. л. ретро горчица, 1 с. л. зехтин (+ за намазване), 1 с. л. дижонска горчица, 1 с. л. мед, 2 ч. л. риган, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Свинското бонфиле се почиства от ципите. Лимонът се измива, кората се настъргва на ситно ренде, сокът се изстисква и се смесват в купа с меда, стрития на паста чесън, зехтина, двата вида горчица, наситнения розмарин, ригана и сол. Около 2 с. л. от маринатата се заделят. Месото се маринова в сместа за 1 нощ. След това се подсушава, маже се със зехтин и се пече от всички страни на грил тиган, на умерен огън, до готовност – 10-15 минути. Намазва се със заделената марината и се сервира.
Все още няма коментари