Намираме се в разгара на Великденските пости. Идеите за готвене са все по-малко, но дори с най-обикновените продукти, стига да са съчетани правилно, можем да създадем нестандартни, бързи и изключително вкусни ястия, стига да искаме да експериментираме в кухнята.
Пълнени картофи
ПРОДУКТИ: 4 средно големи картофа, 50 мл зехтин, 1 глава лук, 200 г печурки, 200 г кафяви печурки, 20 г сушени манатарки, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. л. суха мащерка, 1/2 ч. л. дижонска горчица, 1 с. л. сос „Уорчестър“, сол и черен пипер на вкус, магданоз за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре, заливат се с половината от зехтина, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до готовност – 45 минути. Манатарките се накисват в топла вода. Печурките се почистват и се режат на тънко. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в останалия зехтин заедно с наситнения чесън. Добавят се печурките и отцедените манатарки. Щом се запържат хубаво, се наливат около 50 мл от водата, в която са били накиснати манатарките. Овкусява се с горчицата, мащерката, соса „Уорчестър“, сол и черен пипер. Готви се, докато течността се редуцира. Картофите се цепват на кръст. Вътрешността им се намачква с лъжичка. Във всеки картоф се слага от гъбената смес и се поръсва с наситнен магданоз.
Ориз с печени чушки
ПРОДУКТИ: 300 г домати на кубчета (от консерва), 200 г печени червени чушки от буркан (без оцет), 200 г ориз, 350 мл зеленчуков бульон,100 мл бяло вино, 50 г зелени маслини (без костилки), 50 г черни маслини (без костилки), 1/2 връзка магданоз, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.
Запечен боб
ПРОДУКТИ: 500 г едър бял боб, 100 мл олио, 1 стрък стеблена целина, 1 глава червен лук, 1 зелена чушка, 1/2 връзка магданоз, 2 с. л. доматен концентрат, 1 с. л. червен пипер, 1/2 с. л. сух риган, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се накисва за една нощ. След това се сварява, като първата вода се изхвърля. Свареният боб се отцежда, а 200 мл от водата от варенето се запазват. Лукът, целината и чушката се почистват и се нарязват на малки кубчета. Запържват се за кратко в сгорещеното олио. Добавя се доматеният концентрат. Сипва се бобът и се поръсва с наситнен магданоз и червения пипер. Овкусява се със сол, черен пипер и риган. Прехвърля се в керамичен съд, налива се заделената вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 40 минути.
Шоколадово изкушение
ПРОДУКТИ: 250 г брашно, 180 г кафява захар, 3 банана, 60 г какао, 1 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. ванилов екстракт, 90 г какаово масло, 100 г черен шоколад (75%).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бананите се обелват и се намачкват с вилица. Смесват се разтопеното какаово масло и ваниловия екстракт.Черният шоколад се нарязва на малки парченца. Слага се при бананите и се разбърква. Брашното се смесва с какаото, захарта и бакпулвера и се разбърква. Сухите съставки се сипват при бананите и отново се разбърква. Ако сместа стане прекалено гъста, се добавя малко вода. Консистенцията на тестото трябва да е като гъста каша. Дъното и стените на малка тава се покриват с отделни парчета пергаментова хартия и тестото се изсипва в нея. Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност – около 20 минути.
Все още няма коментари