Противно на схващанията, че бутер тестото е подходящо само за приготвянето на закуски, всъщност то може да послужи за направата на бърза, ефектна и изключително вкусна вечеря. Освен че лесно се работи с него, може както да се пече, така и да се пържи.
Пица
ПРОДУКТИ: 400 г бутер тесто, 150 г сирене „Крема”, 150 г пушено топено сирене, 150 г кашкавал, 125 г сирене „Моцарела”, 150 г салам „Мортадела“ (с чушки и маслини), 100 г маслини (без костилки), 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2 домата, краве масло, подправки на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бутер тестото се разточва върху набрашнен плот с размерите на тавата, в която ще печете. Слага се в тава с незалепващо покритие (или намаслена и набрашнена). Бутер тестото се намазва със сиренето „Крема”. Чушките се нарязват на кръгчета, лукът – на полумесеци. Слагат се нарязаните на кубчета мортадела и пушено топено сирене, след което се редят резен моцарела и върху нея резен домат. Добавят се маслините и пицата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Когато е почти готова, се изважда от фурната и се поръсва с настъргания кашкавал. Връща се обратно във фурната, докато кашкавалът се запече до златисто.
Пай с пиле и праз
ПРОДУКТИ: 600 г пилешка пържола от бут без кожа, 200 г шунка, 2 стръка праз, 60 г краве масло, 2 с. л. зехтин, 1/2 ч. ч. брашно, 1 3/4 ч. ч. прясно мляко, 1 с. л. дижонска горчица, 1/4 връзка магданоз, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, 1 лист бутер тесто, 1 жълтък за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешкото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в тиган с маслото и зехтина. Изважда се и се нарязва. Празът се наситнява. Запържва се в същия съд, докато се карамелизира. Добавя се брашното, запържва се леко и се налива млякото. Когато леко се сгъсти, се прибавя горчицата. Котлонът се изключва, връща се месото и се слага шунката, нарязана на кубчета. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и наситнения магданоз. Сместа се изсипва в керамична тавичка и се оставя да се охлади. Бутер тестото се разточва и се поставя върху сместа. Излишното се изрязва. Правят се отвори, за да излиза парата при печене. Паят се намазва с разбития с малко вода жълтък. Пече се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за 35 минути.
Зеленчукови рулца
ПРОДУКТИ: 2 листа бутер тесто, брашно за поръсване, 4-5 капки сусамово олио, 1 ч. л. захар, 2-3 с. л. соев сос, 1 яйце за намазване, 1 шепа орехови ядки, 1/2 глава лук, 1 морков, 1 тиквичка, 1 червена чушка, 1 резен зеле (100 г), 4 филии патладжан, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Филийките патладжан се поръсват със сол и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Изплакват се и се подсушават. Морковът, чушката, тиквичката и филиите патладжан се нарязват на ивици, лукът – на кубчета. Лукът се запържва в олиото. Прибавят се морковът, чушката и тиквичката. Посолява се на вкус и се добавя патладжанът. Поръсва се със захар, соев сос и сусамово олио. Зелето се нарязва наситно и се прибавя към запържените зеленчуци. Разбърква се и се сваля от котлона. Бутер тестото се поръсва с брашно и се разточва на много тънка кора. Нарязва се на парчета с правоъгълна форма. Върху всяко парче се сипва от зеленчуковата плънка, поръсва се с орехови ядки и се завива на руло. Краищата на рулцата се намазват с разбито с малко вода яйце, за да се залепят. Пържат се в обилно количество сгорещено олио до златисто.
Ябълкови гризини
ПРОДУКТИ: 400 г бутер тесто, 80 г кафява захар, 2 червени ябълки, 2 с. л. олио, 1/2 ч. л. канела, 1 ванилия.
За глазурата: 100 г пудра захар, 2 ч. л. сок от лимон, 1/2 ч. л. канела, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълките се обелват и се нарязват на кубчета, слагат се в касерола и се поръсват с половината захар и с канелата. Задушават се на умерен огън, докато омекнат – около 5 минути. Ароматизират се с ванилията и се оставят да се охладят. Тестото се разточва върху набрашнен плот и се намазва с олио. Поръсва се с останалата захар. Ябълките се разпределят върху половината от кората тесто, другата половина се прегъва върху тях и леко се притиска с ръце. Оформеното тесто се нарязва на 22 ленти, които се усукват и се подреждат в тави. Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Пудрата захар за глазурата се пресява и се смесва с лимоновия сок, ванилията и канелата. Спиралите се покриват с глазурата с помощта на пош.
Все още няма коментари