Често се случва хлябът да не се изяжда, докато е пресен, и да застоява. Най-лесният вариант да го използваме дори когато е поизветрял са пържените филийки. Има обаче още доста интересни и бързи ястия, в които можем да го включим, и да ги поднесем за обяд, вечеря, дори и за десерт.
Измирски кюфтета
ПРОДУКТИ: 500 г смляно телешко месо, 600 г картофи, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 1 консерва домати, 1 с. л. доматен концентрат, 2 филийки стар хляб, 1 яйце, 50 мл олио, 250 мл вода, 1/3 ч. л. сода бикарбонат, сол и черен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на много ситно. Хлябът се слага в блендер и се смила, докато стане на трохи. В купа се смесват месото, хлебните трохи, яйцето, лукът, содата, черен пипер и сол. Размесва се добре. Оформят се кюфтета с големината на орех, които се запържват в олиото и се изваждат от съда. Картофите се обелват и се нарязват на лодки. Запържват се в същия съд. Чесънът се нарязва наситно и се добавя към картофите. Сипва се доматеният концентрат, след това се налива водата. Слагат се доматите. Подреждат се кюфтетата и се пече за 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Запеканка
ПРОДУКТИ: 200 г шунка, няколко филии хляб (стар), 200 г кашкавал, 300 г гъби, сметана за готвене, 2 яйца, чубрица, черен пипер, краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Хлябът се нарязва на кубчета по 2 см. Шунката също се нарязва на кубчета, а кашкавалът се настъргва на едро. Гъбите се задушават в малко масло. В тава се смесват хлябът, шунката, гъбите и подправките. В купа се разбиват яйцата и се прибавят сметана за готвене и настърганият кашкавал. Разбърква се добре и сместа се излива върху останалите продукти. Всичко се обърква добре и се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Пече се до получаване на хрупкава коричка.
Яхния
ПРОДУКТИ: 500 г пилешки пържоли от бут без кожа, 250 г домати на кубчета от консерва, 2 глави лук, 1 люта чушка, 3 с. л. краве масло, 2 с. л. олио, 200 г стар хляб, 1 с. л. кориандър, 1/2 връзка магданоз, 3 стръка пресен кориандър, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Хлябът се нарязва на кубчета и се пече в загрята на 220 градуса фурна за около 8 минути. Месото също се нарязва на кубчета и се пържи в маслото и олиото, докато стане златисто. Прибавят се лукът, нарязан на ивички, нарязаната люта чушка без семките и сухият кориандър. Пържи се, докато зеленчуците омекнат. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Слагат се доматите, налива се 1 ч. ч. вода и се готви за кратко на умерен огън. Накрая се добавят кубчетата препечен хляб, оставя се на котлона за още 5 минути. Готовото ястие се поръсва с наситнения магданоз и с пресен кориандър и се поднася.
Пудинг
ПРОДУКТИ: 500 г нарязан стар бял хляб, 250 г стафиди, 100 г шоколадови калети, 80 г печени лешници, 10 г ванилова захар, 150 мл вермут, 1 консерва неподсладено кондензирано мляко (380 г), 2 портокала, 4 с. л. светла кафява захар, 3 с. л. какао, 1 ч. л. канела, краве масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Хлябът се накъсва на малки парчета. Слага се в купа и се залива с вермута, 200 мл вода и кондензираното мляко. Разбърква се. Оставя се 15 минути, за да поеме течността. След това се добавят лешниците, шоколадовите калети, канелата, стафидите, ваниловата захар, какаото, захарта, настърганата кора от двата портокала и сокът от единия. Разбърква се много добре. Сместа се прехвърля в керамична тава, предварително намазана с масло. Пече се около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Десертът може да се сервира и топъл, и студен – по желание с бита сметана или топка сладолед.
Все още няма коментари