Пресните картофи вече са на пазара. Тяхното предимство пред старите е, че се приготвят много по-бързо, независимо от вида термична обработка. Освен това те са много по-полезни, защото ценните съставки в тях, като витамин С, аминокиселини и минерални соли, са в по-големи количества, а колкото повече престояват картофите, толкова по-малко от витамините се задържат в тях.
Със сирена на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг дребни пресни картофи, 125 г сирене „Моцарела“, 60 г краве масло (със стайна температура), 50 г сирене, 50 г крем сирене, 1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре, разбъркват се с маслото и се овкусяват със сол и черен пипер. Прехвърлят се в тава, застлана с пергаментова хартия и се пекат около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Магданозът се наситнява. Моцарелата се накъсва, а сиренето се настъргва. Крем сиренето се разбърква с половината от магданоза, чесъна, моцарелата и сиренето. Сместа се изсипва върху картофите и се допичат до златисто. Поръсват се с останалия магданоз и се сервират.
Пита
ПРОДУКТИ: 500 г пресни картофи, 180 г пушен бекон (цяло парче), 100 г краве саламурено сирене, 50 г краве масло, 8 яйца, 2 връзки пресен лук, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре и се сваряват на пара. Охлаждат се и се нарязват на парчета. Пресният лук се наситнява. Яйцата се разбиват добре и се овкусяват със сол и черен пипер. Беконът се реже на кубчета и се запържва в сух тиган с термоустойчива дръжка до златисто. Прибавят се лукът, картофите и маслото. Наливат се и яйцата. Поръсва се с натрошеното сирене и се оставя на огъня за 1-2 минути. След това се пече около 15 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се леко, нарязва се и се поднася със свежа салата по избор.
С яйца на тиган
ПРОДУКТИ: 500 г дребни пресни картофи, 300 мл зеленчуков бульон, 2-3 яйца, 1 скилидка чесън, 1/4 връзка магданоз, 1 с. л. олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чесънът се смачква и се запържва в олиото. Добавят се и измитите картофи. Бульонът се налива в съда. След това се чукват яйцата и се готви още 5-6 минути под капак. Поръсва се с магданоз и се сервира.
Гювеч с пиле
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 1 кг картофи, 2-3 глави лук, 1 глава чесън, 2 домата, 2 чушки, 1 средно голяма тиквичка, 1 патладжан, 1/2 ч. ч. олио, 1/2 връзка пресен копър, чубрица, червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилето се нарязва на парчета, доматите се обелват и настъргват на ренде, чушките се нарязват на ситно, а останалите зеленчуци на едри парчета и след това се овкусяват със сухите подправки. Всичко се слага в гювеч, сипва се олиото и се налива вода, докато покрие продуктите. Гювечът се слага в студена фурна, след което се пече на 200 градуса поне 2 часа. Когато е готов, се поръсва с наситнения пресен копър.
Все още няма коментари