Когато не знаем какво да сготвим, а и нямаме достатъчно време на разположение, достатъчни са само един тиган и малко въображение. Противно на схващанията, че всичко, приготвено на тиган, минава за нездравословно, съвсем не е така. Когато тиганът е с незалепващо покритие, хем ястията стават по-бързо, хем не е необходима толкова много мазнина за приготвянето им.
Гюзлеме
ПРОДУКТИ: 1/4 пакет кори за баница на сач, 2 яйца, 250 г краве сирене, 1 връзка магданоз, 100 г краве масло, краве масло за тигана.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Магданозът се нарязва наситно, яйцата се разбиват в купа с телена бъркалка, сиренето се натрошава, а маслото се разтопява. Всяка кора се разрязва на три ленти по дължина. Всяка една лента се намазва с масло и после с част от разбитите яйца. Поръсва се със сирене и магданоз. Завива се като плосък пакет и отгоре също се намазва с масло. Гюзлемето се запича от всички страни в леко намазнен тиган с незалепващо покритие, на умерен огън, до готовност – средно около 2 минути, до златисто.
Телешко с грах
ПРОДУКТИ: 300 г смляно месо от телешка плешка, 300 г замразен грах, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 200 мл телешки бульон, 50 г сирене, 30 г краве масло, 4 стръка магданоз, 4 стръка мента, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. доматен концентрат, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се каймата и се пържи, като се бърка непрекъснато, докато се карамелизира и се образуват трохи. Прибавя се доматеният концентрат, разбърква се и се налива бульонът. След 5–10 минути се сипва грахът, съдът се похлупва и се оставя на огъня още 4–5 минути. Накрая се прибавят настърганото сирене, маслото, наситнените магданоз и мента. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се сервира.
Чеснови бонфилета
ПРОДУКТИ: 8 бр. пилешки бонфилета, 2 с. л. краве масло, 1 с. л. зехтин, брашно за овалване, 10 скилидки чесън, 200 мл пилешки бульон, сол и черен пипер на вкус, магданоз за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се овкусява със сол и черен пипер, овалва се в брашно и се запържва до златисто от двете страни в зехтина и 1 с. л. масло. Месото се изважда, силата на огъня се намалява и в съда за кратко се запържва нарязаният на филийки чесън. Налива се бульонът и се готви, докато сосът се сгъсти. Дърпа се от огъня и се слага останалото масло. Овкусява се със сол и черен пипер и се поръсва с наситнен магданоз. Месото се сервира със соса.
Зеленчукови тиганици
ПРОДУКТИ: 650 г стари картофи, 350 г глава целина, 1 малка глава лук, 150 г бекон, 75 г сирене, 2 с. л. брашно, 2 щипки мащерка, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус, зехтин за пържене, заквасена сметана за сервиране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, картофите и целината се обелват и се настъргват на ситно ренде. Отцеждат се много добре в цедка. Сиренето също се настъргва на ситно ренде, магданозът се наситнява, мащерката се стрива с пръсти. В купа се смесват отцедените зеленчуци, сиренето, магданозът, мащерката и брашното. Овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се много добре и от сместа се оформят 12 топки като пинг-понг. Беконът се нарязва на тънки парчета и се запържва в сух тиган с незалепващо покритие. След като стане хрупкав, се изважда, подсушава се върху хартия и се нарязва наситно. В мазнината от пърженото на бекона се пържат тиганиците, като леко се сплескват с лъжица, и се добавя малко зехтин. Пържи се от всяка страна до златисто. Тиганиците се изваждат върху хартия. Сервират се със заквасена сметана и поръсени с бекона.
Все още няма коментари