Това лято солените плодови салати се превърнаха в истински кулинарен хит. Дини, пъпеши, ягоди, череши – в съчетание не със сметана и захар, а със сирена, зеленчуци и ядки, леко охладени преди сервирането, станаха най-предпочитаните предястия. От домакинята зависи да намери финия баланс между сочния сладък плод и ароматните солени добавки към салатите. Разбира се, и задължителният дресинг, най-често от сок от лайм с мед и зехтин.
Фантазия с моцарела
Необходими продукти: 1 средно голяма диня, моцарела, мента, пресен босилек, орехови ядки, бадеми
хималайска сол, зехтин.
Начин на приготвяне: Разрежете динята на кръгове с дебелина около 4-5 см. Изрежете кората с остър нож. Поставете резена в салатна чиния. Наредете няколко парчета моцарела отгоре й. Например една топка на 10 филийки и разделени по 5 на парче. Измивате и нарязвате ментата и босилека, като съотношението им е 2 към 1. Поръсвате върху моцарелата, а след това поръсете и натрошените ядки. Сложете малко сол и зехтин накрая и салатата е готова.
Айсберг с орехи и ябълка
Необходими продукти: 1 глава айсберг, 1 връзка рукола, 1 зелена ябълка, 40 г орехи, 2 с. л. лимонов сок, 1 с. л. мед, 4 с. л. зехтин, сол
Начин на приготвяне: Салатата айсберг, руколата и зелената ябълка се измиват и отцеждат. Айсбергът се накъсва на средни по големина парченца и заедно с руколата се поставя в купа. Зелената кисела ябълка се нарязва на тънки полумесеци и се добавя към салатата. Поръсва се с орехи и се приготвя дресинг от разбити лимонов сок, течен мед, зехтин и сол. С получения дресинг се полива салатата. Сервира се веднага.
Пъпеш със зелени маслини
Необходими продукти: 1/4 диня, 1/4 пъпеш, 200-250 г сирене (каквото обичате), 10 листенца прясна мента, 100 г маслини с бадемчета.
Начин на приготвяне: В голяма салатна купа нарежете динята и пъпеша на средно големи парченца. Добавете маслините с бадеми. Плочката сирене нарежете върху дъска на малки кубчета, след което ги добавете към останалите продукти. Накъсайте ментата и поръсете с нея лятната салата. Вземете комплект салатни лъжица и вилица, с помощта на които разбъркайте всичко. Оставете купата за около 50 мин в хладилник, след което сервирайте.
Ягоди със спанак
Необходими продукти: 400 г спанак, 200 г ягоди, 50 г кашу, 50 г орехи, 150 г козе сирене, 4 с. л. зехтин, 2 с. л. оцет балсамико, сол.
Начин на приготвяне: Бейби спанакът се измива и подсушава. Към него се добавят ядките, резените ягоди и парченцата козе сирене. Салатата се овкусява със зехтин, сол и оцет балсамико.
Диня на грил
Необходими продукти: 1/2 диня (около 600 г), 1 малък пъпеш, 80 мл водка, сокът и настърганата кора на един лайм, 1 ч.л. кафява захар, 8 топки лимонов сладолед, алуминиево фолио.
Начин на приготвяне: Динята и пъпешът се почистват от семките и се нарязват на големи хапки. Водката се разбърква със сока и настърганата кора на лайма. Прибавят се към парчетата диня и пъпеш и всичко се оставя да престои за кратко. Сместа се разпределя върху 8 листа алуминиево фолио, които се затварят добре. Така готовите пакетчета се пекат на барбекюто. Сервира се с топка лимонов сладолед.
Все още няма коментари