Започва сезонът на пролетните охлюви, които в целия свят се смятат за голям деликатес. Но освен вкусни, те са и много полезни. Месото на охлюва е с висока хранителна стойност – то не е тлъсто. Съдържа и много важни за организма вещества (в 100 г продукт): белтъчини 25 г, мазнини 2 г, въглехидрати 5 г, холестерол 70 мг, соди 990 мг, фосфор 180 мг, магнезий 35 мг, желязо 5.5 мг, цинк 2.1 мг, енергийна стойност 81 кал. Българският охлюв става все по-ценен у нас и зад граница като суровина за производството на лекарства и козметични продукти. Той се използва успешно в лечението на язви, гастрит, заличаването на белези и други. Вече развъждаме охлюви в специални ферми. Там те се хранят със специално засадени детелини и екологично чист фураж от биопродукти. Ето някои ястия с охлюви.
Габровска яхния
Необходими прoдукти: 1,5 кг охлюви, 3 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 магданозени корена, 1 стрък чубрица, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 с.л. доматено пюре, половин лимон, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Измиваме охлювите, пускаме ги във вряща подсолена вода и варим 20 мин. После ги изваждаме от черупките и отделяме месото. Отделяме 1 глава лук и нарязваме останалите зеленчуци на ситно. Сипваме ги във вряща подсолена вода, прибавяме дафиновия лист и 5-6 зърна черен пипер и варим, докато поомекнат. Посоляваме, прецеждаме бульона и слагаме в него охлювите. Варим 15 мин на умерен огън. Нарязваме отделения лук на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и резенчета от обеления лимон. Прецеждаме сварения сос, застройваме го с жълтъците, разбити с лимоновия сок, и заливаме охлювите. Преди поднасяне поръсваме яхнията с наситнен магданоз.
Бирена манджа
Необходими продукти: охлюви - 1 кг, лук - 1 връзка (зелен), червен пипер - 1 ч.л., бира - 1 ч.ч., масло - 1 бучка, олио - 2 с.л., магданоз, джоджен, чубрица, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Сварените и почистени охлюви се запържват в 2-3 с.л. олио заедно с бялата част на лука. Добавят се лучените пера, червеният пипер и се залива с бирата или подкиселената вода. Оставя се на слаб огън да покъкри, докато се изпари наполовина течността. Поръсват се наситнените зеленини, добавя се бучка масло, подправя се с черен пипер, чубрица и сол на вкус. След 5 мин се отдръпва от огъня, покрива се с капак и се оставя за малко да се задуши.
Троянска чорба
Необходими продукти: охлюви - 500 г, ориз - 1/3 ч.ч., моркови - 1 бр., целина - 1 глава, картофи - 2 бр., домати - 2 бр., лук - 1 глава, олио - 8 с.л., магданоз - 1 връзка, сол - на вкус.
Начин на приготвяне: Нарязваме на дребно морковите, целината, картофите, доматите и лука и ги сваряваме с част от мазнината в подсолена вода, докато омекнат. Попарваме охлювите и ги изваждаме от черупките. Прибавяме ги към супата и варим още 30 минути. Прибавяме измития и изчистен ориз заедно с останалата мазнина.
Варим още 10-15 мин и сваляме от огъня. Поднасяме супата поръсена със ситно нарязан магданоз.
Холандски омлет
Необходими продукти: охлюви - 500 г, вода - 600 мл, бяло вино - 600 мл, яйца - 6 бр., оцет - 1 с.л., зехтин - 3 с.л., черен пипер - 5 г, сол - 5 г, магданоз - 3-4 стръка.
Начин на приготвяне: Охлювите се измиват и се сваряват във врящата с виното и оцета вода. Изваждат се, отцеждат се, изваждат се от черупките и се нарязват. Добавят се към разбитите яйца и се изпържват в загретия зехтин. Готовият омлет се поръсва със сол, черен пипер и накълцан магданоз и се сервира горещ.
Все още няма коментари