Кухнята на африканската перла Малави предлага на чревоугодниците много ястия с банани, мляко и просо. Ако сте вегетарианци, това е вашата дестинация. В страната рядко се готви с месо. Добитъкът е една от основните валути на местните хора и кравите или козите рядко се използват за храна. Когато арабите минали през земите на Малави оставили в наследство пилафа, който много се понравил на коренните жители и те трайно го приели като един от националните си специалитети.
Бананов хляб
Необходими продукти:
100 г масло
90 г захар
400 г брашно
1 яйце
250 мл прясно мляко
1 ч. л. сода
1 ч. л. сол
5 зрели банани
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и го смесете със захарта. Добавете и яйцето. След това, постепенно, се добавят и останалите съставки. Оформят се питки и се поставят в подходяща тава. Пече се при 160 градуса докато се зачервят – около час. Когато го извадите от фурната, го оставете да изстине, преди да го нарежете.
Палачинки
Необходими продукти:
3 узрели банани
1 ч. л. захар
100 г царевично брашно
щипка сол
олио
Начин на приготвяне:
Бананите се намачкват с вилица и към тях се добавя солта, захарта и брашното. В тиган загряваме олиото. Слагаме по една лъжица от банановата смес и разстиламе по тигана докато стане на палачинка. Запържваме докато станат златисто кафяви. Поднасяме като предястие.
Десерт
Необходими продукти:
150 г ситно нарязани фъстъци
100 г масло
2 с. л. захар
1/2 ч. л. ванилия
220 г брашно
пудра захар
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта. Добавяме фъстъците, ванилията, солта и брашното. Замесваме тесто и разделяме на малки бонбони. Подреждаме в намазнена тава. Оставяме да се пече в предварително загрята фурна до 170 градуса за 35 минути. Вадим ги от фурната и докато са още горещи ги овалваме в пудра захар.
Картофени бисквити
Необходими продукти:
180 г сладки картофи (пюре)
60 мл мляко
4 с. л. разтопено масло
250 г пресято брашно
2 с. л. сода
4 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. канела
пудра захар
Начин на приготвяне:
Смесваме в дълбок съд сладките картофи, млякото и маслото. След като се получи еднородна смес, добавяме и останалите съставки. Замесваме тесто и го разточваме върху покрита с брашно повърхност. Взимаме произволна формичка за курабийки или чаша и започваме да изрязваме бисквитите. Подреждаме ги върху хартия за печене. Поставяме във фурна, загрята до 160 градуса. Печем около 35 минути. Когато ги извадим от фурната, ги поръсваме с пудра захар.
Пудинг
Необходими продукти:
2 големи сладки картофи
3 с. л. мед
кора от лимон
сок от 1 портокал
2 с. л. масло
1 яйце
Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите в подсолена вода. Изливаме водата и намачкваме картофите. Добавяме останалите съставки, без белтъка на яйцето. Правим тесто. Отделно разбиваме белтъка. Добавяме ги към сместа. Печем във фурна на 170 градуса за 45 минути.
Все още няма коментари