Какво са Великден и Гергьовден, ако на трапезата липсва агнешко печено? Колкото и да е скъпо крехкото месо, почти всеки българин отдалече заделя по някой лев, за да го приготви за празниците. Най-нискокалоричен и беден на мазнини е котлетът от горната част над задния бут. След него е месото в долната част на агнешкия бут, филето от бедрото и плешката. Най-често се поднася бутче или плешка, пълнена с агнешки дреболии. Златната среда между мазнините и протеините се пада на централната част от бута и филето от карето. А най-богато на протеини и мазнини е чистото месо от ребрата и гърдите. Агнешкото е богато на витамините B2, B3 и В12, желязо, магнезий и най-вече на фосфор и цинк. Предлагаме ви:
Печена плешка “Зелена морава”
Продукти: 1 агнешка плешка (2-2,5 кг), 125 г масло, 1,5 ч.ч. сварени агнешки дреболии - нарязани на кубчета, 5 цели стръка зелен лук, 5-6 шепи млади листа от маточина, 4 с.л. ориз, 1/2 връзка магданоз, 6-7 стръка пресен джоджен, 1 ч.л. стрит сушен джоджен, 1 ч.л. черен пипер, 3 щипки стрита сушена мащерка, 1 с.л. дребни стафиди, 15 дребни черни маслини, сол на вкус.
За намазване отгоре: 1 ч.л. горчица, 1 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, сол, масло - част от общото количество.
Тайните на приготвянето може да научите от Lakomnik.bg
Все още няма коментари