Студените безалкохолни напитки имат магическата способност да освежават и разхлаждат през лятото. Освен това те са богати на витамини и други полезни вещества. Най-ободрителни са напитките с диня, пъпеш, лимон, лайм, мента, горски плодове – ягоди, малини и боровинки. Приготвят се лесно и бързо и всяка домакиня трябва задължително да има в хладилника си студена напитка. Тя е подходяща както за членовете на семейството, така и за всички гости. Ето няколко идеи за ледени фантазии.
Лятна напитка от диня
Необходимни продукти: половин средно голяма диня, 3/4 ч. ч. захар, 1 ч.ч.. гроздов сок (може и сок от касис), 3/4 ч.ч. лимонов сок, 1 ч.л. лимонова кора, малко шише с газирана вода, листа от мента.
Начин на приготвяне: Обелете кората и нарежете на едро сърцевината на динята. В блендер смелете парчетата от плода. Прибавете захарта, гроздовия сок или сока от касис. После прибавете и лимоновия сок, както и настърганата лимонова кора. Разредете напитката с 4 ч.ч. газирана вода и украсете с няколко листенца мента.
Боле с ягоди
Необходими продукти: 1/2 кг пресни ягоди, 1/2 чаша захар, 100 г коняк, 50 г ликьор, 1 бутилка охладено бяло вино, шише минерална вода.
Начин на приготвяне: Измийте, почистете и нарежете ягодите, поръсете ги със захарта и ги оставете в хладилника. Нека стоят там поне 2-3 часа, докато захарта се стопи. След това добавете ликьора и коняка. Извадете „опиянените” плодове от хладилника и ги полейте с бялото вино, с половин литър минерална вода. Прибавете няколко кубчета лед. Във формички за лед сложете няколко резенчета лимон, портокал, киви, ягода или друг плод, който обичате. Замразете ги, за да може по-късно да ги включите като ефектна „декорация“ на вече готовата студена напитка.
Домашна лимонада
Необходими продукти: 2 лимона, около 1,2 л газирана вода (Михалково), 3-4 с. л. с връх или на вкус мед
Начин на приготвяне: В блендер слагаме добре измитите лимони с кората – нарязани на едри парчета (може да отстраним семките, ако не прецеждаме после), и около 150-200 мл вода. Мелим на по-високи обороти за поне 2 минути или докато се получи еднородна смес. Прехвърляме я в кана или в подходящ съд, разбъркваме с меда. Наливаме газирана (може минерална или обикновена) вода. Ако искате, след разреждането може да прецедите. Охлаждаме в хладилник, по желание поднасяме с лед. Може да налеем сместа от блендера в подходящ съд с капак (буркан), разбъркваме с меда и слагаме в хладилника. Оставяме концентрата да преседи. Преди поднасяне разреждаме с изстудената газирана вода. По-вкусна е като отлежи поне 8-10 часа, независимо дали е разредена или не.
Студен чай с нектарини
Необходими продукти: 1 л студен черен чай, 2 нектарини,
малка връзка маточина, 1/2 лимон, 1 ч. л. кафява захар (по желание), лед.
Начин на приготвяне: Лимонът се нарязва на тънки кръгчета. Нектарините се почистват от костилките и се нарязват на кубчета. Нарязаните нектарини се смесват с листата от маточината и кафявата захар в една кана. Долива се студеният черен чай и се прибавя нарязаният лимон. Студеният чай с нектарини се слага в хладилник, за да изстине добре.
Все още няма коментари