Крушата е един от най-полезните плодове, които въпреки липсата на безценните омега-3 притежават качеството да потискат възпалителни процеси в организма благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти. Освен тях в крушите има фолиева киселина, витамини А, В1, В2, В6, Е, Р, РР, С, К; макроелементи - желязо, калий, калций, силиций, магнезий, натрий, фосфор; микроелементи - бор, йод, кобалт, манган, флуорид. Количеството витамини и минерални соли, съдържащи се в кората на крушата, е два пъти по-голямо от това в меката й част. Листата също съдържат полезни вещества като арбутин и флавоноиди.
► Свинско със задушени круши
Необходими продукти: 4 дебели парчета свинско, пипер и сол, 250 мл сметана, бучка масло, 4 с.л. бренди, 800 г стерилизирани круши, 1 лимон, канела, малко захар, бутилка червено вино
Начин на приготвяне: Поръсете суровото месо със сол и пипер и хубаво втрийте с ръце. В тиган сложете много масло и го сгорещете на висока температура до покафеняване. Сложете месото и бързо изпържете от двете страни, докато се сготви отвън. Намалете на ниска температура и пържете около 45 мин.
Когато месото е готово, го извадете от тигана. Сипете цялата сметана в същия тиган от месото, прибавете брендито, овкусете хубаво с пипер. Оставете соса на среден огън да се сгъсти леко. Обелете крушите и ги нарежете на парчета. Сложете ги в тенджера с малко вода на дъното само колкото да не изгорят. Гответе ги малко по този начин и когато водата изври, сипете виното. Оттук насетне постепенно добавяйте канела, захар и лимонов сок, докато ви хареса на вкус.
► Пиле с круши
Необходими продукти: 300 г пилешко месо, 1 морков, 1 чушка, 1 червена рукола (може и маруля), 2 с.л. соев сос, 1-2 круши, 1 ч.л. мед, 2 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 1 с.л. олио за пържене
Начин на приготвяне: Смесете соевия сос с меда и мариновайте в получения сос пилешкото месо. След 15 минути оваляйте маринованото пилешко в брашното и запържете за 5 минути в силно загрята мазнина. Почистете крушите от кората и семената, нарежете на филийки и запържете за 2-3 минути в маслото. Отделно запържете нарязаните моркови и чушки. Нарежете руколата на ситно, добавете крушите, запържените зеленчуци и пилешкото и разбъркайте. Поднесете топло.
► Щрудел с круши и бутер тесто
Необходими продукти: 250 г бутер тесто, 3 средно големи круши, 50 г стафиди, 60 г захар, 1 лимон, 20 г масло, 1 жълтък, 5 с.л. галета.
Начин на приготвяне: Слагаме стафидите в хладка вода, за да омекнат. Междувременно обелваме, изчистваме и нарязваме крушите. В подходящ съд сипваме изцедения лимонов сок, нарязаните круши, настърганата кора на лимона и захарта. Разбъркваме. Разстиламе бутер тестото, намазваме го с маслото и прибавяме към него галетата. После нареждаме крушите, а най-отгоре слагаме изцедените стафиди. Завиваме щрудела на руло и единия му край фиксираме с вилица. Намазваме го с предварително разбития с 2 с.л. вода жълтък. Оставяме рулото във фурната и печем 40 минути на 180°C. Преди да сервираме, оставяме да изстине.
Все още няма коментари