Необходими продукти:
350 г нахут
700 г пресен спанак
1 глава лук разрязана на 4
скилидка чесън
20 г магданоз
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. кориандър
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/8 ч.л. лютив червен пипер
1 яйце - разбито
60 г трохи от бял хляб
6 с.л. зехтин
1 глава лук - ситно нарязана
450 мл кисело мляко
2 с.л. брашно
60 г несолен шамфъстък
2 с.л. магданоз за украса
Начин на приготвяне: Изсипете нахута в купа и го залейте със студена вода, за да го покрие. Накиснете го за 20 минути, после го отцедете и оставете в купата. С пасатор смесете разрязаната глава лук, чесъна, магданоза, кимиона и смления кориандър до получаването на еднородна смес. Добавете бакпулвера, половината сол, лютивия пипер и нахута и отново разбийте добре. После сложете яйцето и хлебните трохи. Разделете полученото на 8 приблизително еднакви части и с влажни ръце оформете кюфтенца. Бланширайте спанака и го нарежете на едро. Нагорещете 2 лъжици зехтин в голям тиган и запържете леко лука. Добавете спанака, останалата сол и задушавайте 2 минути на силен огън, като бъркате леко, докато всичката течност се изпари. Смесете киселото мляко с брашното и спаначената смес и ги пресипете в недълбока намазнена форма за печене. Загрейте в тигана останалия зехтин, леко запържете кюфтенцата – по 1-2 минути от всяка страна, после ги наредете върху спанака във формата за печене. Печете в предварителна загрята на 200 градуса фурна 15-20 минути. Поръсете с шамфъстъка и нарязаните зелени подправки и сервирайте.
Все още няма коментари