Свикнали сме да използваме зеленчуците за салати, гарнитури и основни ястия. Но те са много подходящи и за приготвяне на вкусни десерти. Примерно морковен кекс, сладкиш или сладолед с цвекло и др. Сочните и сладки моркови просто са създадени за десерти. Същото се отнася и за цвеклото, спанака, картофите и др. В интерес на истината някои не са сладки, но също се поднасят като десерти. Опитайте!
Сладолед с цвекло
Необходими продукти: цвекло - 2 глави, подсладено кондензирано мляко - 400 мл от консерва, сметана - 250 г, 1 портокал, кленов сироп - 50 мл, мента - 2 стръка, желатин - 10 г
Начин на приготвяне: Желатинът се залива с 60 мл вода и след като набъбне, се разтваря на водна баня. Цвеклото се обелва, настъргва се и се изстисква сокът с помощта на марля. Настърганото цвекло се оставя настрана. Добавя се кондензираното мляко и сместа се разбърква добре. С остър нож се обелва кората на портокала и се нарязва на много ситни кубчета. Сокът от портокала се изцежда. Настърганото цвекло се залива с портокаловия сок и кленовия сироп. Добавя се нарязаната портокалова кора и сместа се загрява на бавен огън, докато се изпари една трета от нея. В горещата смес се добавя разтвореният желатин. Сваля се от котлона и се оставя да се стегне. Сметаната се разбива. Сместа със сока от цвеклото се добавя към желираната смес. Добавя се сметаната и всичко се разбърква внимателно. С вилица се правят линии, които да украсят сладоледа. Оставя се за 8 часа във фризера. Сладоледът се сервира с листенца от мента.
Спаначено роло
Необходими продукти: 4 яйца, 4 к.ч. захар, 1 ванилия, настъргана кора от половин лимон, ½ пакетче (5г) бакпулвер, 4 к.ч. брашно (ако ви е много рядко може да се добави още мъничко, 1 к.ч. пюре от спанак, 2 к.ч. вода, настъргана лимонова кора
За пълнежа: 200 г маскарпоне, 50 г заквасена сметана, 2 яйца, 4 с.л. захар за жълтъците, 4 с.л. захар за белтъците,2 с.л. ром (или някакъв друг силен ароматен алкохол по ваше предпочитание), няколко капки ванилия, 10 г желатин.
Начин на приготвяне: Почистете 500 г спанак и го попарете във вряща вода, след което веднага го топнете в ледена, за да запазите цвета. Отцедете добре от водата и го пасирайте на много гладко пюре. Разбийте яйцата в купа и след като станат на пяна, удвоят обема си и придобият светъл цвят прибавете на няколко пъти захарта, като продължите да разбивате докато сместа се сгъсти и стане на пухкав крем. Внимателно прибавете спаначеното пюре, водата и лимоновата кора. Пресейте заедно брашното, бакпулвера и ванилията и ги прибавете към яйчено -спаначната смес. Застелете хартия за печене в правоъгълна тавичка и излейте получилото се тесто на тънък пласт . Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна. Не трябва да препичате платката, защото ще се чупи когато я навивате на руло.
Извадете платката от тавата когато е готова и я оставете леко да се охлади, след което внимателно я обърнете върху навлажнена кърпа навийте заедно с кърпата на не много стегнато руло и оставете на страна докато приготвяте крема за пълнежа. Накиснете желатина със студена вода да набъбне. Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте на водна баня жълтъците със захарта, докато тя се разтопи и сместа изсветлее и удвои обема си. Дръпнете от огъня и леко охладете, след което прибавете маскарпонето и с помощта на телена бъркалка разбъркайте на гладък крем. За по-лек и свеж крем прибавете заквасената сметана.
Затоплете набъбналия желатин да се втечни и го прибавете към яйчния крем, добавете и ароматите и отново разбъркайте до гладкост. Оставете на страна, докато разбиете белтъците на твърд сняг, след което смесете двата крема с плавни движения, за да се запази пухкавостта. Развийте платката, нанесете крема на равномерен пласт и отново завийте на руло. Оставете в хладилника за няколко часа, докато желатинът се стегне, а влагата от крема леко сиропира платката.
Декорирайте по ваше желание, като може да оставите ролото цяло или да го нарежете на няколко малки, готови за сервиране.
Сладък салам с моркови
Необходими продукти: моркови - 500 г, бисквити - 400 г меки, масло - 200 г, орехи - 150 г (смлени), захар - 100 г, кондензирано мляко - 4 с.л., канела - ½ ч.л., джинджифил - ½ ч.л. (на прах), индийско орехче - ½ ч.л., ванилия - 1 бр.,
Начин на приготвяне: Половината бисквити се смилат на прах. Останалите бисквити се начупват на едро. Морковите се настъргват на ситното ренде.
Настърганите моркови се слагат в тиган с дебело дъно, поръсват се със захарта, добавя се една трета от маслото и всичко се смесва. Задушават се 30 минути на слаб огън при непрекъснато бъркане. Свалят се от огъня, добавя се останалото масло и се разбърква. Добавят се канелата, джинджифилът, индийското орехче и ванилията и се разбърква добре. Добавят се смлените орехи и смлените бисквити. Всичко се разбърква много добре и се добавят парчетата бисквити. Сместа се слага в продълговата форма за кекс, постлана с прозрачно фолио и се изравнява повърхността. Отгоре се покрива с фолио и се оставя за 4 часа в хладилника.
Кейк с чушки и домати
Необходими продукти: зеленчуци - 350 г микс от морков, чушка, царевица и кисели краставички, домати - 100 г сушени, брашно - 250 г, бакпулвер - 2 ч.л., вино - 150 мл сухо бяло, 5 яйца, 70 г слънчогледови семки, сирене - 125 г пармезан, настърган, зехтин - 3 с.л.,сол, черен пипер - на вкус.
Начин на приготвяне: Предварително загрейте фурната но 175 градуса. Брашното се пресява с бакпулвера в голяма купа и в кладенче в средата му се изсипва виното, заедно с леко разбитите яйца. Използвайте тел за разбиването. Всички зеленчуци, семките, пармезанът и зехтинът се разбъркват с тестото и се овкусява със сол и черен пипер. Соленият кейк със зеленчуци се изсипва в намазаната форма за кекс или обикновена тава с диаметър 22 см и се пече около час в предварително загряната фурна.
Венецианска торта с грах
Необходими продукти: 300 г картофи, 100 г моркови, 100 г цвекло, 100 г грах, 100 г лук кромид, 2 яйца, 100 мл майонеза, 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне: Сварете картофите, морковите, цвеклото и граха, Настържете ги на едро ренде (без граха), Лука нарежете на колелца, а яйцата на дребно.Наредете продуктите в подходящ съд в следната последователност: картофи, лук, яйца, моркови, грах, цвекло. Всеки слой от тортата посолете и залейте с малко майонеза.
Отгоре украсете със стръкове магданоз. Преди да я поднесете, я изстудете добре в хладилник.
Все още няма коментари