Обичате сладкишите, но предпочитате да се храните здравословно. Или лекарят ви е забранил да консумирате захар. Няма страшно. Можете да си направите великолепни десерти и без сладката „бяла отрова”. При това рецептите им са повече от лесни. Ето три от тях.
Ябълкови бисквити
Необходими продукти:
3/4 ч.ч. нарязани на ситно фурми, 1/2 обелена и настъргана ябълка, 2/3 ч.ч. тъмни стафиди, 1/2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. бяло брашно, 2 к.л. канела, 2 к.л. сода бикарбонат, 2 яйца.
Начин на приготвяне
Сложете в тенджера водата заедно с плодовете (фурми и стафиди). След като заври, намалете котлона и оставете да ври на тих огън за около 5 минути. В отделна купа смесете брашното, канелата, содата бикарбонат и по желание - някакви аромати. Прибавете постепенно сухите съставки към плодовете. След това добавете леко разбитите яйца и разбъркайте отново. С помощта на лъжица оформете бисквитите и поставете в тава на хартия за печене. Печете на 180 градуса за 20 минути в предварително загрята фурна.
Шоколадов сладкиш
Необходими продукти
200 г натурален шоколад (поне 85% какао, може и повече, ако харесвате леко горчивия вкус), 1 пакетче масло (125 г), 60 мл прясно мляко, 20 г екстракт от стевия (подсладител, може да го намерите в магазините за здравословно хранене и на щандовете за диетични храни), 3 равни с.л. царевично брашно, 3 равни с.л. бяло брашно, 4 яйца + 1 жълтък.
Начин на приготвяне
Стопете шоколада и маслото на средно загрят котлон. Ако желаете, може и на водна баня. В отделна купа смесете екстракта от стевия и яйцата и ги разбъркайте добре. Постепенно добавете брашното, докато се получи хомогенна смес. Добавете стопленото прясно мляко и бъркайте интензивно, за да стане гладка сместа. Добавете разтопените шоколад и масло. Разпределете сместа в чашки, които предварително сте намазали с олио и сте поръсили леко с брашно. Печете за 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Плодов мус от манго
Необходими продукти
2 броя узряло манго, 200 г ананас, 1 ч.ч. кокосово мляко, сокът от 1 лайм, настъргана кора от 1/2 лайм, ананас, кокосови стърготини и листа от прясна мента за украса и аромат.
Начин на приготвяне
Смесете обеленото и нарязано манго с ананаса, нарязан на кубчета. Добавете кокосовото мляко, сока от лайм и кората от лайм. Сложете всичко в блендер и пасирайте, докато получите кремообразна смес. Сервирайте в чаши, като сложите половин чаша мус, ред пресни малини и покриете с още мус. Декорирайте с листа от мента, кокосови стърготини и резени ананас. Сервирайте десерта охладен.
Все още няма коментари