Супа от сьомга
Необходими продукти:
месо от сьомга - комплект от рибна глава, опашка, перки и филе, 1 глава кромид лук, картофи, моркови, прясна чушка, 1-2 люти чушки, олио, 1,5 л вода, сол на вкус, смлян черен пипер.
Начин на приготвяне:
главата на рибата заедно с другото месо от комплекта (без филето) се сваряват в тенджера под налягане (17 мин от момента на завиране на водата). Изчаква се да се охлади, след което главата се обезкостява, а останалите части на рибата се изхвърлят. Месото се заделя, а бульонът се прецежда. В него се слагат нарязаните зеленчуци и се варят до готовност. Овкусяват се с подправките. Щом зеленчуците са почти готови, в супата се връща обезкостеното месо заедно с филето от сьомга. Супата се оставя да ври още 5-10 минути, след което се дръпва от огъня и се поднася гореща - с лимонов сок и гарнирана с настъргана лимонова кора.
Хрупкави кюфтенца с тон
Необходими продукти:
700 г сварени картофи, 450 г сварен зрял боб, 200 г риба тон от консерва, 4-6 парчета сушени мариновани домати, 1/2 връзка магданоз, 4-5 скилидки чесън, 1/2 настъргана лимонена кора, 1,5 ч. л. лимонов сок, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Бобът и картофите се намачкват, доматите и магданозът се нарязват на ситно, чесънът се намачква, добавят се подправките и всичко се омесва. Оформят се кюфтета. Овалват се в галета и се пекат в тефлонова тава или върху хартия за печене. Може и да се изпържат. Поднасят се с гарнитура по желание - прясна салата или задушени зеленчуци.
Все още няма коментари