Маслен тутманик
Необходими продукти: кори - 1 пакет готови, яйца - 4 броя, сирене - 300 г, зеленчуци - 250 г (лук, моркови, праз или микс от трите), мазнина - 150 г масло и олио, кисело мляко - 1 ч.ч., сода бикарбонат - 1 ч.л. равна.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват ситно и се запържват в малко олио, след което се оставят да изстине. Яйцата се разбиват и се смесват с натрошеното сирене и се разбъркват с изстиналите зеленчуци. В намазнена тавичка се слагат 1/2 кори, намазват се с разтопена мазнина. Разпределя се от плънката и се реди така докрай. Готовата баница се надупчва с вилица и се залива с разбитото кисело мляко със содата. Оставя се за 10 -15 мин. Така се слага да се изпече в умерена фурна до готовност. Може да приготвите баницата и без зеленчуци.
Домашна халва
Необходими прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от него в чинийка със студена вода да се втвърди. Разбиваме белтъците на сняг и с точилка, намазана с олио, започваме да ги бъркаме в една посока и да наливаме в тях на много тънка струйка сиропа. Бъркането правим в дълбока тенджера, защото обемът на сместа се увеличава двойно. Накрая слагаме орехите, разбъркваме добре и изливаме халвата в намазана с олио тавичка. Отгоре можем да наредим за украса нарязани на половинки орехови ядки. Когато халвата изстине, я прибираме в хладилника. Бялата халва се прави от двама души - единият бърка с точилката, а другият налива сиропа.
Млечна пита
Необходими продукти:
За тестото: 600 г брашно плюс допълнително за омесване и разточване, 3 яйца, 250 мл хладка вода, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 10 г прясна мая за хляб
За плънката: 500 г овче сирене, 100 г разтопено масло.
За заливката: 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 2 с.л. лъжици захар.
Начин на приготвяне: В купа се смесват маята, солта и захарта. Добавя се по малко от водата, като продуктите се разбъркват, докато се разтворят. Яйцата се разбиват леко и се изсипват в сместа. След това се добавя брашното на части, докато се образува лепкаво тесто. Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност (добавя се още брашно, ако е необходимо) и се меси, докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Това отнема около 5-6 мин. След като се замеси тестото, поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса. Втасалото тесто се разделя на 5 топки. Всяка се разточва на кръг с приблизителен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Завиват се на руло и се усукват като въже, като едновременно се разтягат (да станат двойно по-дълги). Фитилите се нареждат в тава с диаметър 30 см във форма на спирала. Оставя се малко разстояние между тях, за да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 мин на топло място, покрита с кърпа. През това време фурната се загрява на 180°C. Яйцата за заливката се разбиват със захарта (с вилица или телена бъркалка). Добавя се млякото. Питата се залива със сместа и се пече 40-45 мин. След като се извади от фурната, се покрива с кърпа и се оставя за 10-15 мин да „почине“, преди да се разчупи.
Пълнени яйца
Необходими продукти:12 яйца, 2 с. л. дижонска горчица, половин ч. ч. майонеза, 1 с. л. кромид лук - накълцан на ситно, така че да си пусне сока, черен и розов пипер на вкус, сол, магданоз, червен пипер или чили по желание.
Начин на приготвяне: Яйцата трябва да са твърдо сварени. След като изстинат, ги обелете и разрежете по дължина на половинки. Извадете внимателно с лъжичка жълтъка им. Сложете жълтъка от всички яйца в една купа и го намачкайте до консистенцията на малки трохички.
Все още няма коментари