1 юни - Денят на детето

Фоторазказ: Когато политиците бяха таралежи без бодли

И те са били малки, и те са играли на стражари и апаши

Фото 1 юни 2016, 08:00
2 коментари
1572 прочитания
Президенти, премиери, кметове, депутати – някои харесвани, други - недолюбвани от електората политици. Хора, които бодат. И се питаш кога точно тия безобидни дечица от пожълтелите албумни снимки, тия малчугани, които скачат на ластик или се гонят като стражари и апаши, се превърнаха от таралежи без бодли до властници, които дърпат конците в държавата.

Къде се скъса нишката с онова идилично време, в което нямаше компютри, лаптопи, таблети и плазмена телевизия. Времето, когато ходехме на училище, за да се стреляме с фунийки между чиновете. И добре че идва 1 юни, та има надежда сякаш да върнем и миналото. Поне като спомен за локумени вафли, въртележки, куклен театър и подаръци.

Иначе ще продължим да играем на жмичка, да се пердашим и да ядем захарен памук, но ще боли. Защото докато някои си остават деца, други са осъзнали, че продаването на „лапнеш нещо – глътнеш нищо“ е печеливша формула и от нея се трупат милиони.
 
 
Отличникът
Премиерът Бойко Борисов е учил от I до XI клас в 78-о СОУ „Христо Смирненски" в Банкя. Премиерът не крие, че като ученик не е имал особено желание да чете, за разлика от сестра си. Често в междучасията е участвал в битки до физкултурния салон. Добре че майка му го стягала да заляга над учебниците и така буйният Бойко разгръща потенциала си и завършва с Отличен 6.



Момчето с антените
Бившият лидер на БСП Михаил Миков получава основно и средно образование в родния си град Кула, Видинско. В ученическите години бъдещият политик се увличал по радиоантените и по модерната за онези години наука бионика. Миков бил истински фен на сръбската група „Бело дугме“, която навремето слушал, след като си направил сложна антена за приемане на Белградската телевизия.
 


Пионерче
Историкът и бивш министър без портфейл Божидар Димитров е носил гордо пионерската си връзка. Шефът на Националния исторически музей завършва основно училище в родния си Созопол, а от там през 1959 г. отива да учи занаят в Механотехникума в Бургас.
 


Двойка кадем за Станишев
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев признава, че в III и IV клас никак не му е вървяла математиката. Неговата бивша класна пък до ден-днешен му напомняла за една кръгла двойка, която бъдещият историк получил точно по този предмет.



Футболистът
Президентът Росен Плевнелиев сякаш не е мръднал от времето, когато е ритал мач с аверите и се закачал със съученичките си. Но вместо на тях той правел серенади на учителките си…
Плевнелиев завършва основното си образование в гр. Гоце Делчев, а после се мести в Благоевград, където учи в математическата гимназия „Сергей Корольов”.



Спортистът
Необичаен талант. Волен Сидеров е само на 9 години, но вече тренира. В ямболската гимназия през декември 1965 г. участва в гимнастическа пирамида за новогодишно тържество.
 


Момичето с опашките
Столичният кмет Йорданка Фандъкова завършва 35-а руска езикова гимназия „Добри Войников“ в София. Като ученичка била изключително скромна, свенлива и винаги се изчервявала, когато съучениците я закачат.


 
2 коментари
Пенчо 2016-07-09 13:17:58
Направо ви повярвахме. Сикаджията завършил с отличен 6 и записал милиционерската школа, пожарникарския курс.
Пенчо 2016-07-09 13:20:50
А Плювню верно не е мръднал . Акълът му е като на пъпчасал гимназист.
avatar