Заради скока на цените храната ни е струвала средно с 463 лева повече миналата година. За да си напълни хладилника през 2022 г., средностатистическият българин е похарчил 2479 лева. За сравнение през предходната година в потребителската си кошница сме сложили хранителни продукти за 2016 лева. Заради инфлацията, която по принцип е добре да се поддържа в рамките на около 2%, е нормално разходите ни да растат от година на година. През миналата година обаче поскъпването, особено при храните, беше толкова голямо, че харчовете ни са се повишили рекордно. За сравнение разходите ни за храна през 2021 спрямо 2020 г. са скочили със 189 лева, а през 2020 спрямо 2019 г. – само с 48 лева. Изчисленията на „Телеграф“ на база данните на Националния статистически институт сочат, че самата потребителска кошница с основните хранителни продукти олеква и това е тенденция от последните поне 10 години.
Оказва се, че консумираме по-малко храни, но увеличаваме потреблението на безалкохолни напитки, алкохол и цигари. Така например през 2022 г. в потребителската ни кошница е имало общо 444,1 кг/л основни хранителни продукти средно на човек за цялата година. Година по-рано в кошницата сме слагали 455,4 кг/л храни. Олекването е още по-осезателно, ако направим сравнение 10 години назад. През 2013 г. в кошницата ни е имало 472,8 кг/л храни. В сметките не са включени само яйцата, тъй като те се отчитат от статистиката на брой. През 2021 и 2022 г. бройката яйца, която сме консумирали, е една и съща – 160. Повишение има спрямо 2013 г., когато средно на човек са се падали 143 яйца за годината. Така излиза, че хем даваме повече пари за основните хранителни продукти, хем купуваме по-малко количество.
Продължава тенденцията да свиваме потреблението на хляб. През 2013 г. един човек е консумирал средно 97,8 кг хляб, през 2021 г. това количество намалява на 78,2 кг, а през 2022 г. пада до 75,6 кг. Тенденцията от последните 10 години е да консумираме повече месо. През 2013 г. сме изяли 32,2 кг мръвки, докато през 2022 г. на човек са се падали по 37,8 кг. Оказва се обаче, че заради високата инфлация през миналата година сме намалили и консумацията на пържоли или кюфтета, тъй като предходната година на човек са се падали по 600 грама повече. Потреблението на олио също намалява – от 12 на 11,2 л на човек. По-малко е и потреблението на плодове, леко намаление има и при зеленчуците.
Все още няма коментари