Кашкавалът и сиренето отново започват да поскъпват, макар и засега с почти незабележими темпове, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро през изминалата седмица.
Кашкавалът тип „Витоша“ вече се търгува средно срещу 17,34 лв. за килограм, като поскъпването за последните 7 дни е 5 стотинки, или 0,3 на сто. Продаваният у нас кашкавал в магазините обаче и в момента е сред най-скъпите в Европа, сочат данните на правителствения сайт foodprice.bg, който следи цените на дребно на основните хранителни стоки. Средната цена на дребно за кашкавал, който е в опаковки по 400 грама, в магазините излиза 28,37 лв., или, с други думи, се предлага с над 62 на сто надценка за крайните потребители в сравнение с цената на едро. Кашкавалът, търгуван у нас, е и сред най-скъпите в Европа. Единствено в Австрия цената му е по-висока – 32,91 лв. за килограм. В Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция и Хърватия ядат значително по-евтин кашкавал от българите. В Германия например, в която заплатите са по-високи от родните, кашкавалът струва 17 лв. за килограм, или над 60 на сто по-евтино, отколкото плащаме ние, пише „Труд“.
Подобна е и ситуацията с цената на сиренето от краве мляко. На едро продуктът вече струва 11,20 лв. за килограм, като поскъпването за последната седмица е с 11 стотинки за килограм, или 1 на сто. В магазина обаче пазаруваме млечното произведение по-скъпо – средно 16,15 лв./кг, ако е насипно, и 22,54 лв./кг, ако сиренето е опаковано, показват данните на foodprice.bg. Сиренето у нас е по-скъпо, отколкото в Германия, където за опакования продукт плащат средно 15,52 лв./кг, докато в съседна Румъния цената е 16,42 лв./кг. По-евтино пазаруват от българите краве сирене и в Словения.
Все още няма коментари