Цената на свинското месо едва ли ще се качи повече по празниците, защото с поскъпването намалява търсенето, коментират експерти. През пролетта обаче вероятно ще има нови скокове.
Те обясниха, че България не е фактор в ценообразуването, а най-голямо влияние оказва Китай, тъй като там свинското е традиционна храна и пазарът е огромен, а заради чумата в страната са унищожени около 2 милиона прасета. Сега страната ще се наложи да внася свинско от Европа.
„От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%. Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина – два”, разясни Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма.
Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата – в диапазона от 2% до 13%.
Поскъпват и млечните продукти. При кашкавала и сиренето скокът е между 5- 6%, а при млеката – между 6-8%.
„Имаме едно шаване на цената на свинското. То е рекордно ниво от гледна точка на последните 10 години – по-висока стойност не е имало. От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената – тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро”, каза председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.