Даниела Палазова
Как да преминем плавно от пости в обичайно хранене и как да не си съсипем празника с претъпкване? Кои от българските национални ястия са вредни и кои полезни? Еретично ли е да ядем сланина и пача и как да сервираме ястията на празничната трапеза? Може ли да пазим диета и зимата? На всички тези въпроси пред ПИК отговаря топ диетоложката проф. Донка Байкова:
- Днес е последният ден от поста. Май тези, които са се лишавали досега, нямат търпение да се нахвърлят на пропуснатите за 40 дни храни. Как да направят плавен преход, г-жо Байкова?
- Днес приключваме с една обилна вечеря и преминаваме към Коледните празници. Самата вечеря е свързана с християнския обичай да се консумират не едно, не две, а 5-7-9-11 ястия. Това е свързано с една молитва към Господ Бог да дари фамилията с урожай, земята с плодородие и пр. Това са представители на всички видове растителни храни по групи даже. Самата вечеря е повод за свръхнатоварване на храносмилателната система, от гледна точка на физиологията и биохимията на човека. Ето защо веднага след това в 0.00 ч много от нас, които са чакали 40 дни любимата си мръвка или баница със сирене, или коледния кекс с много съставки от животински произход, са в риск да отключат проблем на храносмилателната система, свързан с режима на свръхработа, при който поставяме храносмилателната система - стомах-черва, в комбинация с панкреас, задстомашна жлеза и жлъчно-чернодробна система. Образно казано, образува се Бермудски триъгълник, който действа сихронно и рефлекторно. Ако имаме натоварване на един от органите, и един от тях да е поставен в режим на свръхработа и свръхкомбинация, и свръхколичества на храни, означава, че храносмилателните жлези, отговорни за смилането и утилизацията - използваемостта, на тези хранителни съставки, това е вече рисково за здравето. Защото конкурентно-ензимните системи, отговорни за всеки нутриент, са различни и те се стараят добре да си свършат работата, но, ако не им даваме шанс за една по-спокойна функция, рискуваме да си почерним периода около Коледа. Ето защо, ние, експертите и журналистите, съветваме, образоваме, подготвяме хората с една повишена здравна култура, но тове не е императивно, хората сами правят своя избор въз основа на своите знания в областта.
- Как да приложим това на трапезата за празника?
- Една интелигентна домакина, без да натрапва модел на здравословно хранене, тъй като това не е необходимо, тя просто сервира и отсервира видовете кулинарни шедьоври, които е приготвила с любов за членовете на семейството, и го прави с почерк на знание, на подготовка и на здравна култура.
Ако това е Бъдни вечер, нека да оставим на една помощна масичка всички шедьоври. Ако ги оставим на софрата и на голямата маса, както повелява традицията, то ние ще сме гладни непрекъснато. Ние, хората, изпитваме чувството да хапваме още и още, защото зрителният орган ни подава сигнали, че можем да хапнем още малко и още малко и след известно време ние усещаме тежест, болка, пренапълване на стомаха, подуване, и тази болка е свързана със сигнал за настъпил възпалителен процес.
- Не можем ли с някакви допълнителни ензими да се справим?
- Да, има такива лекарства - мезим форте, креон, това са ензими, които могат да ни помогнат. Но ние говорим да не прибягваме към такива неща, а да си спестим срива на настроението и дискомфорта на празника.
Та, сервираме и отсервираме и ядем едно от ястията - сармичка, или пълнена чушка с боб, като основно ястие, а от другите по една хапка. Но, печивата да ги ядем поетапно, с интервал от време, за да дадем възможност на храносмилателните жлези да си свършат работата. Първо нека да събудим стомашно- чревния тракт с една зеленчукова или плодова салата, малко по-късно да разчупим питката с късметите и да си пожелаем с молитвата една наздравица на Бъдни вечер. Малко по-късно да хапнем избраното от нас основно ястие, още половин час по-късно от всички ястия за спазване на адет по една две хапки. Малко по-късно - лек десерт - тиква или ошав. След това да оставим в покой системата. На другата сутрин, на Коледа, на закуска да включим баницата - това са два нови продукта, изключени от 40-дневния пост - яйца и сирене. На обед да си приемем месото със зеленчукова гарнитура.
- Може ли с туршии, тъй като западни нутриционисти казват, че нашите туршии и по-точно ферментите в тях, са полезни?
- Те са нашата зимна салата, включени са на Коледа и в ордьовъра, защото коледното парти е обедно. По принцип започваме с ракийка и салатка и за да не преминем бързо към опиянение, добре е това да е аперитив - не повече от 50 милилитра. След това да изберем едно основно питие - дали вино, дали друго, но да не смесваме видовете алкохол, защото това ще ни изведе бързо от сферата на комфорта. Алкохолната напитка на тържествения обяд се придружава или с чаша вода, или с цитронада - вода с лимон и мента, джинджифил, джоджен, със или без малко мед, който ще допринесе за подобрена функция на черния дроб, да не стигнем до омазняване. Да стигнем съдържанието на гликоген в него, да го поддържа.
Черният дроб е единственият орган, заради който трябва да ядем захар. Затова е и медът в цитронадата, за който желае. В 10 и 16 часа хапваме коледни сладки с чая и с кафето, с фреш от плодове - чаша освежителна напитка. Хапваме или коледен кейк, или баклава, или тиквеник.
Вечерята трябва да е лека, защото сме обядвали до 15 часа, примерно. Коледното тържество е обедното и затова е продължително. Вечерта може да е спокойна - една салата и парче риба, или морски деликатеси. Омегата в тях ще подобри работата на черния дроб и така ще приключим безпроблемно първия празничен ден.
- А който е натрупал килограми, как да се отърве веднага от тях?
Първите делнични дни вече трябва да се храним с една октава по-леки ястия, но в никакъв случай не трябва да е стресово, да започнем глад или силно разтоварване. Поне първия ден да е така, по-късно вече можем да започнем и разтоварване. Възстановяването варира до 2-3 дни, за да се отървем от натрупаните 1-2 кг по празниците. Това означава да хапваме плодове и зеленчуци със или без кисело мляко, леки белтъчини - риба, бяло месо, най-добре всичко това с обилно приемане на течности. Хидратирането през това време е много важно. Тогава можем да вземем и допълнителни ензими, за които ме попитахте по-рано. Хубаво е пак да пием цитронада с лимон и мед и с малко содичка, за да алкализираме вътрешната ни среда.
- Как се отнасяте към сланината, в последно време се доказва, че е полезна?
- Да, сланината вече не се отрича. Направени бяха мета анализи и се установи, че хората през последните години, които са яли сланина, не са с по-висок холестерол от останалите и не са умирали от инафаркт или инсулт. Сланината се влага във всички колбаси, няма да я издигаме в култ, все пак. Чиста мазнина е и затова не бива повече от 30 грама за деня мазнини да консумираме. Това е като сметнеме и олиото, и свинска мас, и сланината. Да, разбира се, малко сланинка на село ще хапнем, няма начин.
- Също така се твърди, че киселото зеле е от голяма полза...
- Да, киселото зеле, да, но да не е солено. Така се прави модерното кисело зеле. Зелевият сок е богат на витамин С и живи пробиотици. Основното на храненето е да е в комбинация със зеленчуци. Освен това вече е модерно и много се говори за регионални храни - да се храним с всичко, което расте тук.
- Като сме започнали за зимни ястия, да ви попитам, възрастните хора обичат да консумират пача. По-младите се отвращават от този тип храна, но се твърди се, че е много полезна за костите?
- Тя е богата на желатин, който се извлича от костите. Действа освежаващо на костите и е като фибрите и целулозата, неусвояем. Но да, действа полезно за кожата, костите, ноктите, без да ни натоварва с минимално количество калории.
- Какво ще препоръчате на мъжете, които обичат да си посръбват повече?
- Шкембе, зелев сок, но не и много солен, защото целта нали е да се отървем от подуването, а не да задържаме вода, каквото прави с нас натриевият хлорид. Модерното кисело зеле, както казах, е с малко сол. Също така, за изтрезняване се препоръчва плодово-зеленчуков фреш, и не на последно място разходка в парка, защото защо ни болят главите? Ами поради липса на кислород. Бих препоръчала също така омлет от яйца, много течности, витамини, минерали.
- Твърди се, че през зимата не бива да се спазват диети, за да не се лишава организмът от ценните вещества и да не боледуваме. Как да се отървем от излишните килограми, ако решим това да стане точно през този сезон?
- Никога не е късно за се започне режим за редуциране на теглото. Ако имаме да сваляме 3-4 кг, то нека да го направим сами, но, ако трябва да свалим 10-15 кг - нека се обърнем към специалистите. Но сега са празници, нека не мислим за диети, има време и за това. Нека сега си помислим за красивия ни дом, за уюта, за традиционната трапеза. Мощен фактор да бъдем здрави е храната, трябва да се поддържаме в добра физическа и биотонична кондиция.
- Какво ще пожелаете на нашите читатели за празника?
- Да са здрави, да имат успехи и материално благополучие, както и спокойствие. Напоследък пожелавам задължително и това, защото безсънните ни нощи се дължат именно на онова чувство за неудовлетворение. Нека сме по-удовлетворени и спокойни.