Текат усилени проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.
Тематичните проверки са свързани с интензивното предлагане и търсене за Никулден.
Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:
върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят - плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
Все още няма коментари