Между 15 и 16 лв. за кг ще е цената на агнешкото месо на дребно. Това предположи председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.
„Цените са между 6 и 7 лв. за кг живо тегло. Зависи от количествата. Според мен в магазинната мрежа цените ще варират около 15-16 лв. за цяло агне, няма да има по-големи от тези цени“, каза той пред БНР.
Притесненията на бранша са, че заради пандемията не работят хотелите и ресторантите, а традиционно те са потребявали поне 30% от агнешкото по Великден и Гергьовден.
Статистиката на овцевъдите от предишни години показва, че големите вериги потребяват за празниците около 50-70 хиляди агнета. Останалите са в малките месарски магазини, в по-малките магазини и директно от фермите.
„Може би половината от животните, да не кажем и повече, се пазаруват директно от фермите. Сега това ще бъде дискомфортно. Не знам доколко ще бъде проблем, но със сигурност няма да бъде много лесно“, каза Караколев.
Според други експерти обаче на някои места агнешкото може да достигне и 18 лв. за кило.
Средно годишно в страната се отглеждат 800-900 хил. агнета.
Все още няма коментари