Взех да се чудя защо като при социализма сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия москвич с буркани?
Защо ли в плод-зеленчука постоянно имаше нектари в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер, ставаше опашка?
Защо месото в месарницата беше винаги с кокал?
Защо пликът с прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки?
Защо, когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента?
Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките, като ги купуваха?
Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч?
Защо наесен капачките за буркани бяха по-ценни от валута?
Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика, получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините?
Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?
Защо в магазините за обувки ставаше празник, като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номер 46 и нагоре?
Защо на социалистическата ни пералня „Перла 05“ постоянно ѝ гореше моторът?
Защо имаше режим на тока през зимата и режим на водата през лятото?
Защо имаше обществени бани?
Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж, легнал под кола с отворен преден капак?
Защо почивните станции приличаха на казарми?
Защо имаше въшки (и то масово)?
Защо от дъвки „Идеал“ и дъвчащи бонбони падаха пломбите?
Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?
Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?
П. П. Забележете, че дори не съм споменал бананите. Ама като се замисля, социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните.
Мирослав Иванов
Все още няма коментари