Към 1989-а, последната година от господстващия над 4 десетилетия социалистически строй в страната, България е основен производител на житни растения, заемайки 2-ро място в Европа и 9-о в света, на биволско мляко, заемайки 3-то място в Европа и 14-о в света, на сурово биволско месо – 2-ро в Европа и 18-о в света, на копринени буби – 4-то в Европа и 11-о в света, на орехи – 4-то място в Европа и 7-о в света, на необработен тютюн – 5-о място в Европа и 11-о в света, на овче мляко – 5-о в Европа и 10-о в света, на синапово семе – 5-о в Европа и 9-о в света, на череши – 6-о в Европа и 8-о в света, на зелен пипер и чушки – 6-о в Европа и 12-о в света, на сурова вълна – 6-о в Европа и 18-о в света, на вишни – 7-о в Европа и 8-о в света, на слънчоглед – 7-о в Европа и 11-о в света, на домати – 7-о в Европа и 14-о в света, на праскови и нектарини – 7-о в Европа и 16-о в света, на лук – 8-о в Европа и 21-во в света, на сливи – 9-о място в Европа и 11-о в света, на лешници – 9-о място в Европа и 12-о в света, на лен – 9-о място в Европа и 13-о в света, на малини – 10-о в Европа и 11-о в света, на хмел – 10-о в Европа и 15-о в света, на кайсии – 10-о в Европа и 17-о в света, на кестени – 10-о в Европа и 17-о в света, на краставици – 10-о в Европа и 21-во в света, на пшеница – 11-о в Европа и 24-то в света, на грозде – 11-о в Европа и 18-о в света, на гъби и трюфели – на 12-о в Европа зад единайсетата Румъния и 21-во в света, на ягоди – 14-о в Европа и 20-о в света, на френско грозде – 17-о в Европа и 20-о в света.
Сред другите видове продукция личи 22-рото място в света при граха, 23-то място в света при чесъна и ечемика, 25-о място в света при ябълките и пр.
А къде сме днес?!
Все още няма коментари