В село Кюлевча се събра мало и голямо за четвъртия фестивал на младото вино и на пресния суджук. Не е тайна, че на тази земя отколе лозарите отглеждат лозовите си насаждения с голямо старание, за да се роди щедростта на разнообразието от сортовете лозници.
Докато вървеше музикалната програма на групите за автентичен фолклор от народни читалища и пенсионерски клубове от района, дегустационната комисия, ръководена от Благовест Йорданов, опитваше представените партиди домашни вина. Над двайсетина бяха пробите на червените домашни вина, девет от белите еликсири и три от розетата. Не беше никак лесно да се определи най-доброто, защото годината беше много подходяща и се доби качествена гроздова реколта.
Когато има добро грозде, и вината са отлични
Много трудно ни беше, особено за белите вина, защото няколко партиди имаха почти една и съща оценка, дори можем да вземем и някои съвети от майсторите. Със своето производство 60-годишният Антоний Георгиев спечели първото място при червените вина. Той е направил много естетична бутилка, с етикет на ловджийска тематика, тъй като е дългогодишен ловец. Използвах тази година грозде от сорта мерло, което беше много качествено, виното отлежава в кюлевчанския въздух, който е чудесен, твърди Антоний. Учил съм се от дядо, който навремето правеше добри вина, обаче използвам и литература за новите технологии. За всеки сорт си има технология и когато се вложи голямо старание, се получава високо качество. Доброто вино, естествено, иска и хубаво мезе, очаквам да ударя глиган, за да е пълен празникът, казва Антоний Георгиев.
За втора поредна година Кольо Колев спечели първото място при бялото вино, а при розето победи Добри Велков. Наградата на публиката отиде при производителя Тодор Георгиев. "За четвърта поредна година правим фестивала на младото вино и на пресния суджук и се радвам, че всеки път все повече хора идват и оценяват това, което сме създали. Днеска използвахме 550 кг месо, подарих доста голяма част от него.
Боб с наденица направихме и раздадохме над 350-400 порции на домакините
и гостите на феста", с радост разказа кметът на селото Веселин Тодоров. Самият той получи и отличието от кмета на община Каспичан Милена Недева за личното си майсторство при приготвянето на пресния суджук. Автентичната рецепта за този продукт, който се прави от свежо месо и с подправки, се пази в тайна.
Печени наденички на скара и многобройни други вкусотии имаше по масите, лееха се червени и бели вина от домашните изби, а местното читалище "Каменен стълб 1888" се погрижи за музикалното веселие.
Все още няма коментари